Video

In een donkere boot door de Biesbosch tijdens de Nacht van de Nacht

25 oktober 2015 om 01:26
nl
Je hebt het misschien wel gemerkt, het was zaterdagnacht iets donkerder in Brabant dan anders. Het was namelijk de Nacht van de Nacht. Verschillende gemeentes lieten delen van de openbare verlichting uit.
Geschreven door

Het is een idee van Natuur- en Mileu-organisaties die vinden dat Nederland 's nachts wel wat donkerder mag zijn. In heel het land en ook in Brabant werden in dit kader allerlei activiteiten georganiseerd.
Mobieltjes verbodenIn de Biesbosch voer een boot zonder verlichting een nachtelijke tocht. Zo'n vijftig liefhebbers voeren mee vanaf het Bezoekerscentrum in Drimmelen. Mobieltjes en camera's waren uit den boze want dat is lichtvervuiling.
Helemaal pikkedonker werd het niet in de Biesbosch. "Je blijft toch het strooilicht van het stedelijk gebied en de kassen zien", vertelde Sjef Horsten, de gids van Staatsbosbeheer. "Als je langs de horizon kijkt, zie je overal een roze gloed."
'Het is echt wel licht 's nachts in Nederland'Toch zijn de deelnemers enthousiast. "Heel bijzonder om dit natuurgebied eens in het donker te bekijken", vindt een dame. Ze vindt de Nacht van de Nacht een goed idee. "Wij hebben een tijdje in het buitenland gewoond en dan merk je dat het in Nederland echt heel erg licht is 's nachts."
Voor de schipper was het wel een uitdaging om de rondvaartboot door alle smalle kreekjes van de Biesbosch te manoeuvreren. Daarom werd er af en toe gesjoemeld met de regel die alle licht aan boord verbood. "Het moet wel veilig blijven, dus af en toe schijnen we wat bij om de bochten te kunnen zien", vertelde schipper Jan.
Mede door dat extra licht konden de deelnemers toch nog twee bevers ontdekken in het riet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.