TU/e-studenten winnen World Solar Challenge met beste gezinsauto op zonne-energie

25 oktober 2015 om 11:41 • Aangepast 21 november 2020 om 15:08
nl
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben zondag in Australië de eerste prijs behaald in de Cruiser Class van de World Solar Challenge. Hun wagen, de Stella Lux, bleek de meest praktische gezinsauto op zonne-energie.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat maakte de organisatie van de World Solar Challenge zondagochtend Nederlandse tijd bekend. Die reikte de prijs uit aan de studenten. De uitreiking was live te volgen.
LEES OOK: Eindhovense zonne-auto Stella Lux gaat voor wereldfaam: praktisch én snel
Duizenden kilometersHet Solar Team Eindhoven legde deze week met de zonneauto 3.000 kilometer af. De Stella Lux deed dit met een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. In de auto zaten tijdens de rit twee studenten, maar er is zelfs plaats voor vier man.
De zonneauto kon 1.500 kilometer afleggen met één acculading. Het feit dat de auto zo ver kon rijden op een lading was mede te danken aan de zonnepanelen, die tijdens de rit voor extra energie zorgden.
Even spannendHet was aanvankelijk de vraag of de Eindhovense studenten er met de eerste prijs vandoor zouden gaan. Ze kwamen vrijdagochtend namelijk als tweede over de streep in het Australische Adelaide.
LEES OOK: 'Trots dat we Japans racemonster konden bijbenen': team TU/e voorlopig tweede in Solar Challenge
De Eindhovense studenten kregen echter meer punten dan de Japanners toegekend in de Cruiser Class, omdat ze met twee mensen in de auto reden. Daarnaast bleek de Stella Lux goed te scoren op zaken als comfort, gebruikersgemak, kofferbakruimte en fileparkeren.
Derde medailleDe Eindhovenaren wonnen in 2013 ook al de Cruiser-klasse. Zij zorgen voor de derde medaille voor Nederland tijdens de World Solar Challenge dit jaar. Eerder deze week behaalden de TU Delft en de TU Twente respectievelijk de eerste en de tweede prijs in de Challenger-klasse, ook wel bekend als de snelheidscategorie.
LEES OOK: Wereldprimeur voor Eindhovense zonne-auto Stella Lux: futuristische auto draadloos op te laden

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.