'Dit lijkt wel een strafkamp', Kamerleden geschokt door misstanden zorgboerderij in Molenschot

26 oktober 2015 om 11:37
nl
Kamerleden hebben hun afschuw uitgesproken over de manier waarop op zorgboerderij De Hoge Aard in Molenschot met kinderen wordt omgegaan. In een aflevering van 'Undercover in Nederland' van Alberto Stegeman kondigden ze actie aan tegen dit soort praktijken.
Geschreven door

In het SBS6-programma zijn vier ex-medewerkers aan het woord gelaten, net als drie oud-bewoners van de zorgboerderij. Ze hebben allemaal min of meer hetzelfde verhaal. Kinderen worden geslagen, opgesloten en zonder eten naar bed gestuurd.
Persoonlijke post wordt gelezen en weggegooid. Kinderen mogen onderling niet praten, er is amper zorg en ouders en wettelijke vertegenwoordigers krijgen het niet te horen als het medicijngebruik van de kinderen wordt veranderd of als ze weglopen.
StrafkampEen ex-medewerker vertelt dat de kinderen vaak al om vijf uur 's middags naar hun kamer moeten en daar dan moeten blijven tot de volgende ochtend. Soms, als de eigenaressen van de zorgboerderij weg moeten, worden ze in hun kamer opgesloten zonder dat er een volwassene op het terrein is.
Het leven op De Hoge Aard is door zowel ex-bewoners als ex-medewerkers als een strafkamp omschreven, waar kinderen en jong volwassenen zes of zeven dagen per week moeten werken. Eerder deed oud-bewoner Bjorn tegen Omroep Brabant al zijn verhaal.
Dit kan niet langer, vinden Kamerleden Mona Keijzer van het CDA, Nine Kooiman van de SP en Vera Bergkamp van D66. "De gemeente moet gaan kijken waaraan een persoonsgeboden budget besteed wordt en of de kwaliteit van zorg goed is. Wettelijke vertegenwoordigers van kwetsbare kinderen of jongvolwassenen kunnen niet wegkomen met 'Ik kan hier niks", zegt Mona Keijzer van het CDA. "Ze zijn aangenomen om kinderen te beschermen."
StaatssecretarisVera Bergkamp van D66 wil actie ondernemen. "Ik vind het belangrijk om dit onderwerp te bespreken met de staatssecretaris. Het kan niet zo zijn dat jongeren in dit soort omstandigheden verkeren. Het ziet er niet uit als een zorginstelling, maar als een strafkamp en dat kan natuurlijk niet."
De eigenaressen van De Hoge Aard zijn niet bereikbaar voor commentaar.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.