Konijnenjager vindt drugsvat en krijgt walm van giftige chemicaliën over zich heen

26 oktober 2015 om 11:17
nl
In het drugsvat dat twee weken geleden werd opgegraven in een dijk aan de Meierijbaan in Tilburg, zat zo’n 20 liter amfetamineolie. Dat bevestigt de politie maandag. De konijnenjager die het ingegraven vat aantrof kreeg een walm van giftige en zware chemicaliën over zich heen. Daarbij raakte hij niet gewond. “Maar dat had zomaar anders kunnen zijn”, laat de politie weten.
Geschreven door

De jager zag op die bewuste vrijdag 9 oktober naast een konijnenhol een stuk van een deksel uitsteken. Hij waarschuwde de politie. Het vat werd uitgegraven en in de omgeving werd met prikstokken gezocht naar eventuele andere drugsvaten. Die lagen er niet.
Niet gelektOnderzoek wees uit dat in het vat amfetamineolie zat. Dat is een harddrug die in een drugslab omgezet kan worden in speed. Volgens de jager wordt er vaak huishoudelijk afval gedumpt in de omgeving van de Meierijbaan.
Een specialist van de brandweer verrichtte metingen om de risico’s in te schatten. Er was op dat moment geen gevaar voor de omgeving. Daarom konden medewerkers van een gecertificeerd afvoerbedrijf het ingegraven vat veilig uitgraven. Het vat heeft niet in de bodem gelekt.
Onbekende drugshandelaarHet komt volgens de politie zelden voor dat harddrugs in verpakking in de natuur worden aangetroffen. De politie gaat er dan ook vanuit dat dit vat bedoeld was als 'appeltje voor de dorst' voor een nog onbekende drugshandelaar.
De handelswaarde van de aangetroffen amfetamineolie bedraagt ongeveer 16.000 euro. De straatprijs van de speed die hiermee kan worden gemaakt ligt uiteraard vele malen hoger. Drugslabs leveren een groot risico op in woonwijken, bedrijfsterreinen en het buitengebied.
Drugs in BrabantBrabant speelt al jaren een belangrijke rol in de productie en in de handel van amfetamine. Ook bij dumpingen van drugsafval loopt onze provincie voorop. Bij Meld Misdaad Anoniem kwamen vorig jaar 46 procent meer anonieme meldingen binnen over drugslabs en afvaldumpingen dan het jaar daarvoor.
Omroep Brabant maakte over dit onderwerp de themasite Drugsinbrabant.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.