Je man vermoorden met rattengif en negen andere verhalen over vrouwelijke moordenaars

26 oktober 2015 om 17:40
nl
Vrouwelijke moordenaars zijn er niet veel, maar hun motief is vaak een interessant verhaal en gaat vaak over de liefde. Steffie van den Oord schreef een boek over tien moorden, gepleegd door vrouwen tussen 1712 en 1946. Een van de moordverhalen gaat over de Sleeuwijkse Adriaantje Koek die probeerde met rattengif haar man te vermoorden. Door wroeging werd ze uiteindelijk toch gepakt.
Geschreven door

Bloedstollende verhalen die voor een groot deel op archiefstukken zijn gebaseerd, maar voor een deel ook op de fantasie van Steffie.
Doordat zij zich verdiepte in hun verhalen kwamen de vrouwen met hun verhalen 'tot leven' uit de dossiers. "Het was best shockerend maar een enkele keer erg ontroerend, waarbij er bijna een traan op zo'n archiefstuk viel", legt Steffie uit.
Rattengif op de boterhamTwee moorden vonden plaats in het Brabantse Sleeuwijk en in Steenbergen. In Sleeuwijk in 1901 wil huisvrouw Adriaantje Koek scheiden van haar man Engel Koek, maar hij weigert dat. Dan hoort ze een advertentie over rattengif en smeert ze dat met een eierlepeltje op een boterham.
"Met deze hoeveelheid kon je heel Werkendam vermoorden, maar Engel wordt alleen maar erg ziek, geel en gaat braken en dat duurde tien dagen lang", vertelt Van den Oord. "Adriaantje krijgt wroeging en belt toch uiteindelijk de dokter en daarmee tekent zij haar eigen vonnis."
Deze en negen andere verhalen over vrouwelijke moordenaars zijn te lezen in 'De vrouw met de bijl'.








App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.