Turners geloven ook in omweg naar Rio 2016

26 oktober 2015 om 21:07
nl
De Nederlandse turners slaagden er maandag bij de WK in Glasgow niet in hun hoofddoel - de Spelen van Rio 2016 - via de voordeur te bereiken. Het team onder leiding van de bevlogen bondscoach Mitch Fenner kwam in de kwalificaties met een score van 341,925 uit op de elfde plaats waar een top acht-notering nodig was.
Geschreven door

Welshman Fenner was desondanks trots en nog even zelfverzekerd. “De Nederlandse turners kwamen nooit hoger dan de zeventiende plaats, nu zijn ze elfde. Dat is verbazingwekkend.''
In april naar RioVoor deelname aan de Spelen is nu een eerder bezoek nodig aan Brazilië. In april wacht de landen negen tot en met zestien van de WK een herkansing. Voor vier teams liggen alsnog teamtickets klaar, voor de landen die het niet redden is er één individueel ticket dat in dat geval naar de turner met de grootste medaillekansen gaat.
ZIE OOK: Turner Yuri van Gelder: ‘Laat finale maar komen’
Yuri van Gelder kan bovendien zaterdag op eigen kracht olympische kwalificatie afdwingen. De Bosschenaar kwalificeerde zich als zesde voor de finale aan de ringen. Een medaille bezorgt hem eindelijk olympische deelname.
Zonderland niet fit genoegEpke Zonderland bleek in Glasgow na blessureleed nog niet fit genoeg om zijn wereldtitel aan de rekstok te verdedigen. De Friese olympisch kampioen bleef met een score van 14,300 steken in de kwalificaties.
Bart Deurloo mag vrijdag terugkomen voor de allroundfinale. De lefgozer uit Zwijndrecht kwam tot een score van 86,465, geschoond - maximaal twee turners per land - werd hij daarmee zeventiende. Het Nederlandse team bestond verder uit Jeffrey Wammes, Frank Rijken en Casimir Schmidt. Met name van die laatste twee wordt verwacht dat ze zich het komende halfjaar nog verbeteren.
‘Natuurlijk ben ik teleurgesteld’Fenner, in dienst getreden in 2013, had richting WK steeds nadrukkelijker gesproken over rechtstreekse plaatsing voor de Spelen, een doelstelling die eerder als niet reëel zou zijn bestempeld. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Niet in hen, maar voor hen. Ze zijn een plaats in de top acht waard. Het lukte niet, er zijn fouten gemaakt maar we gaan nu comfortabel naar de volgende mogelijkheid om ons te kwalificeren. We gaan ze klaarstomen om de score te behalen die ze verdienen: 348+'', zei Fenner, die door ziekte een groot deel van de coaching het afgelopen jaar op afstand deed.
Ondanks die barrière slaagde hij erin de Nederlandse turners te laten geloven in hun missie. Dat geloof bleef ook maandag in de SSE Hydro van Glasgow intact. “Wij gaan het gewoon in april in Rio doen'', wist Deurloo.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.