Vijftig kilo bamboe uit Asten per reuzenpanda per dag, 'Schattige beren zijn levensgevaarlijk'

27 oktober 2015 om 10:37
nl
De komst van twee reuzenpanda's naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen zorgt voor flink wat werk in Asten. Daar zit namelijk het bedrijf Bamboo Giant van Bennie Nielen. "Ze eten per dier ruim vijftig kilo bamboe per dag."
Geschreven door

Nielen was gelukkig al langer op de hoogte van de komst van de twee bijzondere beren. Het is namelijk een enorme klus om zoveel bamboe paraat te hebben. "Eén panda verbruikt per jaar alle bamboe van een veld van tienduizend vierkante meter en een plant doet er ruim drie jaar over om aan te groeien", legt de bamboeboer uit.
De bamboekweker wist vijftien jaar geleden al dat er panda's naar Rhenen zouden komen. "Zo lang is de dierentuin er al mee bezig, maar een jaar geleden werden de plannen echt concreet."
Bezoek uit ChinaDe Chinezen zijn zelfs komen kijken op het bedrijf bij Nielen om te controleren of hun pandavoer de goede kwaliteit heeft. "Ze eten echt heel specifieke soorten bamboe, soms verschilt dat zelfs per dierentuin."
De Chinese delegatie keurde de Astense bamboe goed, maar dat was geen verrassing voor Nielen. "We zijn hier in gespecialiseerd en leveren al aan verschillende buitenlandse dierentuinen." Panda's in Berlijn, Wenen en Edinburgh genieten momenteel dagelijks van het Brabantse bamboe.
Aandoenlijk maar levensgevaarlijkNielen verwacht dat de twee reuzenpanda's in september volgend jaar aankomen in Rhenen. "We gaan ze zeker een keer bewonderen." En hoe aandoenlijk ze er ook uit zien, een knuffel krijgen ze niet van de bamboeboer. "Ze zijn echt levensgevaarlijk. Ze kauwen stengels met hun kaken fijn die wij met motorzagen oogsten, tel daar de klauwen van zo'n vijf centimeter bij op en je weet genoeg."
Ouwehands Dierenpark krijgt de twee reuzenpanda's in bruikleen van China. Dat bleek deze week tijdens het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander aan het land.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.