Kabinet gaat inzet Brabantse politiehonden in Israëlisch leger onderzoeken

27 oktober 2015 om 10:54
nl
Het Kabinet gaat onderzoeken het Israëlische leger Brabantse diensthonden gebruikt bij de onderdrukking van Palestijnen in bezette gebieden. Dat zei minister Ploumen als antwoord op vragen van D66 en SP in de Tweede Kamer.
Geschreven door

De partijen wilden graag opheldering van de regering over de levering van diensthonden aan het Israëlische leger door bedrijven uit Nijnsel en Geffen.
De dieren worden onder meer ingezet tegen demonstrerende Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever.
'Zorgelijk'Volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel, zijn de signalen 'zorgelijk'. Ze gaat kijken of de uitvoer van de honden tegen gegaan kan worden. "Dat is geen eenvoudige kwestie", aldus de minister.
Wapentuig dat door Israël kan worden ingezet in de Palestijnse gebieden krijgt normaal geen exportvergunning van het kabinet. De partijen in de Tweede Kamer willen weten of dit ook geldt voor de honden als Israël ze inzet tegen Palestijnse burgers.
“De SP is tegen levering van zaken die kunnen worden gebruikt voor de onderdrukking'', zegt Kamerlid Harry van Bommel van die partij. Ook D66 wil opheldering van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken over de zaak.  De partij vindt dat de export van honden voor het leger van Israël moet worden gestopt.  
Niet elk bedrijf levert aan IsraëlIn het Eindhovens Dagblad laat een andere leverancier van politiehonden, K10 Workingdogs uit Valkenswaard, weten uit principe geen honden aan Israël te leveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.