'Tekort aan wc's, iedereen poept in de velden', scholier (20) helpt vluchtelingen in Servië

28 oktober 2015 om 10:29
nl
De 20-jarige Helmondse vwo-scholier Huub Kwarten is op eigen houtje naar Servië vertrokken om vluchtelingen te helpen. Hoewel hij zich goed op de reis had voorbereid, schrikt hij van de schrijnende situatie. "Mensen hebben amper kleren, terwijl het hier maar 4 graden is."
Geschreven door

Huub had genoeg van al die negatieve reacties ten opzichte van vluchtelingen. Daarom vertrok hij deze week naar de grens van Servië met Kroatië om de vluchtelingen ter plekke te helpen.
'Tekort aan alles'Huub zit in het grensgebied van Servië waar dagelijks duizenden vluchtelingen langstrekken. "Van alles komt hier langs. Gezinnen, mannen die arts waren in Syrië. Hoog opgeleide mensen dus zoals ik, die nu op de vlucht zijn."
Huub heeft voor zijn vertrek veel goederen bijeen gesprokkeld. "Vijftig tubes tandpasta, driehonderd mutsen, babykleding, ga maar door." Al deze spullen deelt hij deze week uit aan de vluchtelingen. En dat is hard nodig. "Er lopen hier kinderen zonder schoenen. Er is een tekort aan eigenlijk alles. Zelfs wc's. Iedereen poept in de velden."
Muurtje bouwenVoor vertrek had Huub zich goed ingelezen in de situatie op de Balkan. Toch valt zijn reis hem niet mee. "Ik moet echt een muurtje om me heen bouwen om mezelf af te schermen voor al het leed hier", aldus de scholier. "Het is zo'n schrijnende situatie."
De jonge helper begrijpt niet dat de Europeanen de vluchtelingen letterlijk in de kou laten staan. "Mensen in hun broek laten poepen en geen kleding geven. Ik kan er niet bij dat de internationale gemeenschap dit toelaat."
De herfstvakantie van de scholier is bijna voorbij. Huub moet dan terug naar school. "Maar ik ga proberen hier langer te blijven, er moet nog te veel gedaan worden."



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.