'Koning van het woud' keert terug: volgend jaar weer edelherten in Groene Woud

28 oktober 2015 om 11:08
nl
In onze provincie lopen vanaf volgend jaar weer edelherten rond. In het najaar van 2016 worden de dieren uitgezet in het Groene Woud. De komende weken worden de eerste voorbereidingen getroffen om het gebied klaar te maken voor de herten.
Geschreven door

De edelherten worden uitgezet in het hart van het Groene Woud, dat ligt tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.
Onmisbare schakelEind 2016 worden vijftien edelherten teruggeplaatst in het Groene Woud. Deze groep kan dan langzaam gaan groeien. De komst van het edelhert wordt mogelijk gemaakt door geld van Het Brabants Landschap.
Volgens Brabants Landschap zijn edelherten een onmisbare schakel in de natuur door hun rol als grote planteneter. En ze horen ook echt thuis in de Brabantse natuur. De edelherten verdwenen echter uit de provincie toen hun leefgebied steeds kleiner werd en door de jacht. Volgens ARK Natuurontwikkeling waren edelherten aan het eind van de 19e eeuw voor het laatst te vinden in Brabant.
Nieuwe natuurbrugDe ‘koning van het woud’ kan niet zo maar terug de Brabantse natuur in. De overheid en natuurorganisaties moeten aan de slag om het edelhert weer een goed thuis te geven. Daarom wordt onder andere een ecoduct aangelegd over de spoorlijn tussen Den Bosch en Eindhoven. Deze natuurbrug wordt in 2017 door ProRail gebouwd en zorgt ervoor dat het wild veilig kan oversteken.
De komende weken worden al voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van afrastering in het toekomstige edelhertengebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.