Zeldzame knoflookpad terug op Brabantse Wal: sporen op vliegbasis Woensdrecht

28 oktober 2015 om 10:42
nl
De in Nederland uiterst zeldzame en bedreigde knoflookpad is na 56 jaar weer gesignaleerd op de Brabantse Wal in West-Brabant.
Geschreven door

Dat meldt de stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON).
De knoflookpad werd op de Brabantse Wal in 1953 ontdekt ten oosten van Ossendrecht en in 1960 bij Bergen op Zoom. In beide plaatsen was de soort eenmaal gezien. Gedacht werd dat het dier na al die tijd was uitgestorven in de regio.
Niet in natuurgebiedRAVON heeft onlangs recente DNA-sporen van de soort gevonden op vliegbasis Woensdrecht. Het kan volgens de organisatie vreemd lijken dat de sporen van de knoflookpad niet in een natuurgebied zijn gevonden. "Blijjkbaar biedt de vliegbasis geschikte omstandigheden voor de knoflookpad", zo wordt gemeld.
In 2016 komt er verder onderzoek naar de knoflookpad op vliegbasis Woensdrecht.
Knoflookpadden uitgezetHet gaat niet goed met de knoflookpad. Enkele jaren geleden werden in opdracht van de provincie duizenden larven van de knoflookpad uitgezet. Dat gebeurde in Baarle-Nassau, Veghel en Gastel. Afgelopen zomer bleek dat het dier weer te horen en te ruiken is in Baarle-Nassau.
Als er gevaar dreigt voor de padden, gaan ze heel erg stinken naar knoflook. Het dier is een gevlekte pad met oranje-roze spikkels en uitpuilende ogen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.