Nieuwe Bartenbrug Den Bosch in oktober 2016 klaar - Omroep Brabant

Nieuwe Bartenbrug Den Bosch in oktober 2016 klaar

28 oktober 2015 om 17:35
nl
Gemeente, ontwerper en aannemer hebben er alle vertrouwen in: de nieuwe Bartenbrug moet in oktober 2016 klaar zijn. De eerste schop gaat in februari in de grond, zo maakte de gemeente woensdag bekend.
Geschreven door

Het oorspronkelijke ontwerp van bruggenbouwer BAM Civiel is om allerlei redenen nooit afgemaakt. Het kale geraamte van beton domineert nog steeds de plek die eigenlijk een grootse toegang tot de binnenstad moest worden. Het verkeer moet al maanden over haastig aangelegde noodbruggen.  
ZIE OOK: Hoofdpijndossier Bartenbrug wordt chronische migraine
De kou met BAM is nog lang niet uit de lucht: Den Bosch stelde BAM verantwoordelijk voor de malaise met de brug. De Raad van Arbitrage voor de Bouw oordeelde dit jaar heel anders. Volgens de gemeente interpreteert de raad de feiten verkeerd, over een aantal maanden dient daarover nog een hoger beroep.
Eenvoudig ontwerpMet de nieuwe brug gaat het allemaal goed komen, verzekert wethouder Jos van Son. "We hebben alle vertrouwen in dit nieuwe idee." Aannemer BAM maakte plaats voor het Apeldoornse Mobilis. Het ontwerp van de nieuwe, eenvoudige brug is van de hand van ipv Delft.
3,6 miljoen trekt de gemeenteraad uit om nu toch echt eens de overzijde van de Aa te bereiken. Het nieuwe ontwerp heeft een landhoofd van baksteen aan de zijde van de binnenstad. Dat is een verwijzing naar de oude vestingswerken van Den Bosch.
Die bakstenen rand kent aan de stadzijde nog een lichte verhoging met hekwerk. "Het 'poortgevoel' dat de oude Hinthamerpoort hier ooit gaf, moet daarmee weer een plekje krijgen", zegt Niels Degenkamp van ipv Delft.
Noodbrug blijft nog evenHet verkeer moet tijdens de bouw zo min mogelijk hinder ondervinden. Er is afgesproken dat de noodbrug blijft liggen totdat de helft van de nieuwe brug klaar is. Zo blijft er de hele tijd een eenrichtingsweg richting de stad met een afsluiting van maximaal een maand.
[YouTube:https://youtu.be/ekmvb5ug6Tw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.