'Nertsen bij Rios Mink in Rosmalen aan lot overgelaten in kooien met poep', meldt Animal Rights

29 oktober 2015 om 11:20
Bij de politie is melding gedaan van de verwaarlozing van tienduizenden nertsen bij Rios Mink in Rosmalen. De vermeende praktijken zijn aan de kaak gesteld door stichting Animal Rights.
Geschreven door

Volgens directeur Robert Molenaar van Animal Rights zijn er bij het bedrijf zeer vervuilde kooien aangetroffen met daarin verwaarloosde en gewonde beesten. De pelsdieren zouden aan hun lot zijn overgelaten.
Aanhoudende vliegenplaagHet bedrijf kwam vorig jaar ook in het nieuws. De gemeente Den Bosch, waar Rosmalen onder valt, maakte toen bekend dat ze er verscherpt toezicht houdt vanwege een aanhoudende vliegenplaag.
De gemeente kon donderdagmorgen nog geen reactie geven. De politie wil niet ingaan op vragen van de media, omdat ze actie voert vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen.
'Tegen alle regels'De volgens Animal Rights onacceptabele situatie in het bedrijf is te zien op foto’s, die ze zelf in de nertsenhouderij heeft gemaakt. Volgens Molenaar is de manier waarop het bedrijf de dieren huisvest tegen alle wettelijke regels.
De kooien zijn vies en onder de hokken zou een tapijt met uitwerpselen liggen. Animal Rights  vindt dat hiertegen moet worden opgetreden. De nertsen in Rosmalen worden gefokt voor bont.
'Zorg dieren staat bovenaan'Het bedrijf Rios Mink B.V. weerspreekt de beschuldigingen van Animal Rights. "Ze zijn er gewoon op uit om de sector eronderuit te halen," zegt een medewerker van het bedrijf. "Wij voldoen aan alle regels, het welzijn van de dieren staat voorop."
"Elke boerderij heeft wel een vies plekje," zegt de medewerker, als haar wordt gevraagd naar de foto's van de vieze stallen. "Ze fotograferen een klein groepje dieren en lichten dat uit."
Verbod pelsdierenhouderij   Nertsenhouderijen komen vaker in opspraak. Niet alleen omdat de leefomstandigheden van de dieren er slecht zouden zijn, ook zijn er bedrijven in deze sector die stankoverlast veroorzaken. Mede hierdoor is besloten om pelsdierhouderijen te verbieden.
De branche is hiertegen een beroepsprocedure begonnen. Een uitspraak in deze procedure volgt op 10 november.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...