'Gedwongen ontslagen bij Vlisco niet nodig', vakbonden vrijdag om tafel met directie

29 oktober 2015 om 11:24
nl
Vakbonden FNV, CNV en de Unie overleggen vrijdag in Helmond met de directie van textielbedrijf Vlisco over de 200 banen die daar gaan verdwijnen. Dat zegt vakbondsbestuurder Jacob Plat van FNV. Vlisco maakte dinsdag bekend dat er zowel in kantoor- als fabrieksbanen wordt gesneden.
Geschreven door

Het bedrijf heeft in Nederland naast Helmond ook een vestiging in Amstelveen. In Ivoorkust en Ghana heeft Vlisco fabrieken waar Dutch Wax, Afrikaanse modetextiel, wordt gemaakt.
EbolaIn een persverklaring wijt het bedrijf de ontslagen aan de verslechterende Afrikaanse economie door de wereldwijde daling van de olie- en grondstoffenprijzen. De reorganisatie heeft ook te maken met tegenvallende verkopen door het Ebola-virus en politieke instabiliteit in Afrika.
Vlisco verwacht dit jaar verlies te lijden en wil daarom reorganiseren. De bonden willen praten over het opstellen van een sociaal plan voor de werknemers. Zo zou het bedrijf willen overschakelen van een vier- naar een drieploegendienst.  
Gedwongen ontslagenVolgens FNV hoeft dit niet direct te leiden tot gedwongen ontslagen, want Vlisco heeft vorig jaar al afscheid genomen van veel tijdelijk personeel. Ook is er een regeling getroffen om ouder personeel eerder met pensioen te laten gaan.
Bij Vlisco werken ongeveer 2700 mensen, van wie 900 in Nederland, verdeeld over Helmond en Amstelveen. In Afrika werken 1800 mensen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.