Tilburgse bewonersgroep Fatima vreest voor gezondheid asielzoekers vanwege asbest in toekomstig azc

29 oktober 2015 om 18:58
nl
De Tilburgse bewonersgroep Fatima vindt dat de gemeente het gebouw Jozefzorg eerst asbestvrij moet maken voordat er 400 asielzoekers in het pand komen wonen. De groep heeft sterk het idee dat de gemeente dat niet van plan is en gaat daarom bezwaar maken.
Geschreven door

Zaterdag komen de bewoners bijeen in het wijkhuis om handtekeningen te zetten die volgende week worden overhandigd aan de gemeente. "Niet alleen de gezondheid van de werknemers gaan ons aan het hart, maar zeker ook de gezondheid van de nieuwe bewoners en de vele vrijwilligers."
'400 asielzoekers is te veel'De buurtbewoners verzetten zich al langer tegen de komst van 400 asielzoekers naar het pand, omdat ze het aantal te groot vinden voor de wijk. Nu vrezen ze ook voor de omstandigheden waarin de asielzoekers terechtkomen. "Deskundig onderzoek eind 2014 laat zien dat er destijds asbestdeeltjes zijn aangetroffen in het pand", aldus woordvoerder Marcel Timmermans.
De gemeente geeft toe dat er asbest in het gebouw aanwezig is. "Dat is bekend bij woningcorporatie TBV Wonen en het COA. Zij gaan hier zorgvuldig mee om. Als het asbest in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt, kan het in de meeste gevallen gewoon blijven zitten." Volgens de gemeente zegt asbest niets over de geschiktheid voor bewoning. "Er zijn buiten Jozefzorg meer dan voldoende woningen waar asbest in zit en die bewoond worden."
Doofpotaffaire?De gemeente zegt al eerder meldingen van de bewonersgroep Fatima over de kwestie te hebben gekregen. De gemeente heeft de meldingen in behandeling genomen. "Er is al een keer een terugkoppeling geweest en op de tweede melding volgt binnenkort een terugkoppeling."
De wijkbewoners vinden dat de snelheid waarmee hun vragen worden beantwoord onvoldoende is en werpen de vraag op of er sprake is van een 'doofpotaffaire'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.