Demonstratie tegen vluchtelingen mag geen optocht door Oss worden, spandoeken vooraf gecontroleerd

30 oktober 2015 om 14:01 • Aangepast 25 april 2020 om 10:36
nl
De demonstratie, zaterdagmiddag in Oss, tegen de opvang van vluchtelingen mag geen optocht worden. De gemeente Oss heeft dit de organisatie opgedragen.
Geschreven door

De deelnemers verzamelen zich achter het gemeentehuis. De politie controleert teksten op spandoeken voordat de demonstranten naar de Lievekamplaan lopen waar de betoging plaatsvindt.
Opvang in voormalig belastingkantoorDe actie is juist daar, omdat in het voormalige belastingkantoor aan deze straat driehonderd asielzoekers worden ondergebracht. De gemeente geeft hiervoor tot 1 januari 2017 toestemming. Burgemeester en Wethouders namen het besluit over de noodopvang begin september.
De demonstratie duurt van twee tot vier uur. Het is de eerste georganiseerde actie in Brabant tegen de opvang van vluchtelingen. In Oss werd eerder deze maand al gedemonstreerd, maar die was erg bescheiden van aard.
Initiatief van Johnboy WillemseDe demonstratie is het initiatief van Johnboy Willemse, een man met neo-nazisympathieën en jarenlang lid van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). De inwoner van Ravenstein laat op een speciale Facebookpagina weten wat de afspraken zijn die hij met de gemeente heeft gemaakt.
De organisatie is onder meer te verstaan gegeven er zelf voor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. Willems roept iedereen op de 'aanwijzingen van onze eigen ordedienst op te volgen voor een gemoedelijk verloop.'
'Geen gezichtsbedekkende kleding'Voor de demonstratie was geen vergunning nodig. Een melding was voldoende, waarna in overleg met de organisatie de gemeente wel zogeheten aanwijzingen heeft gegeven. Deze in de regel algemene richtlijnen gaan onder meer over het verbod op discriminerende of beledigende uitingen en de plek van de demonstratie.
Ook mogen de deelnemers geen gezichtsbedekkende kleding dragen. Verder moeten ze zich kunnen legitimeren en dienen ze instructies van de politie op te volgen. Verder mogen de deelnemers geen (slag)wapens of voorwerpen die als zodanig gebruikt kunnen worden bij zich hebben. Ook de spandoeken zijn aan regels gebonden.
Bedreigende taferelen in SteenbergenIn Steenbergen liepen de gemoederen wel hoog op op de dag dat PVV-voorman Geert Wilders naar deze stad zou komen. Een weekje later leidde een bijeenkomst over de mogelijke huisvesting van vluchtelingen tot chaotische en bedreigende taferelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.