Grote fouten GGz bij begeleiding Eindhovenaar die Lowie van Lent om het leven bracht

30 oktober 2015 om 17:10
nl
Een 'aaneenschakeling van verkeerde inschattingen' zorgde ervoor dat de 24-jarige Eindhovenaar Demba D. op 5 september 2014 ten onrechte niet werd opgenomen bij de GGz. Dat beeld schetste de rechtbank in Den Bosch vrijdag op basis van het vertrouwelijke GGz-rapport over het incident. Nadat D. op straat kwam te staan, bracht hij de 71-jarige oud-ijzerhandelaar Lowie van Lent uit Den Bosch om het leven.
Geschreven door

De geestelijke gezondheidszorg faalde in de begeleiding van D., zo blijkt uit het rapport door de Inspectie van de Gezondheidszorg. Justitie eiste vrijdag tbs met dwangverpleging de Eindhovense man.
D. werd te vroeg uit een psychiatrische instelling ontslagen en later in een crisissituatie zonder hulp of toezicht de straat op gestuurd.
Grote foutenEerder werd uit intern onderzoek al duidelijk dat een medewerker van de crisisdienst van de Reinier van Arkelgroep grote fouten heeft gemaakt.
Advocaat Tjalling van der Goot schetste op basis van het rapport een 'schokkende' gang van zaken voorafgaande aan de fatale ochtend. "De medewerker van de crisisdienst beschikte niet over voldoende informatie over het verleden van de verdachte, toen de man weer werd vrijgelaten", zei hij vrijdag tegenover Omroep Brabant.
'Laat hem niet vrij'"De pleegouders herkenden het gedrag van hun zoon en smeekten de medewerker om hem niet vrij te laten. Maar hij weigerde de ouders telefonisch te woord te staan." Ook een politieagent zou hebben aangegeven het niet verstandig te vinden de D. op vrije voeten te laten. "Het is onverantwoord. D. is een gevaar voor zichzelf en voor anderen", zou de vrouw hebben uitgeroepen.
In het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt geconcludeerd dat de pleegouders onvoldoende zijn gehoord en dat het dossier niet op orde was. Ook maakte de crisisdienst beoordelingsfouten en functioneerde de hele keten van zorg niet naar behoren.
Dood gevonden in rivier de AaOm drie uur 's nachts werd de man op straat gezet, zonder geld en opvang. Daar zou hij de oud-ijzerhandelaar zijn tegengekomen. Lowie van Lent werd in september 2014 dood gevonden in de rivier De Aa in de binnenstad van Den Bosch.
De 24-jarige man werd even later opgepakt. Hij reed over de A2 in het 25 kilometerautootje van het slachtoffer. Toen agenten hem aanhielden op de snelweg, was de man extreem agressief. Hij wurgde bijna de politiehond tijdens de arrestatie.
Volgens de psychiatrische instelling Reinier van Arkel heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van het onderzoek rond de 24-jarige Eindhovenaar geen maatregelen opgelegd. "Wel moet de communicatie en samenwerking tussen GGZ, hulpdiensten, justitie en bestuurders verbeterd worden", aldus Reinier van Arkel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.