Met de Helmond Sport-supporters op tour: bier, hossen, verliezen en toch blijven zingen

30 oktober 2015 om 15:35
nl
De fans van Helmond Sport, ze zijn nou niet supporter van de meest succesvolle club van Nederland. Maar toch, een kleine 300 man waagt zich donderdagavond aan de lange uitreis naar Heerenveen. Ondanks de 1-0 nederlaag blijven ze schreeuwen en zingen. "Het is altijd feesten en drinken, wat we ook doen."
Geschreven door

Het is midden op de dag, maar in Helmond wordt er al bier gedronken. Honderden fans van de Brabantse club uit de Jupiler League staan op de bus te wachten die ze naar Heerenveen zal brengen. Een jonge fan moet een fles jenever inleveren, maar dat is de enige smet. Iedereen is vol vertrouwen.
Puber Pimmetje"Het wordt 4-1", roepen de fans. "Heerenveen heeft alleen Foppe, wij gaan ze pakken." En een ander: "Het komt niet zo vaak voor dat wij als Helmond Sport tegen een eredivisieclub spelen. Daarom gaan we massaal die kant op."
Dat blijkt in de bus. "Er is maar één club in Brabant", brullen de supporters. Vervolgens wordt puber Pimmetje verzocht om een nieuwe kraker in te zetten. Maar Pimmetje verbleekt bij de stilte van de bus die hem in het middelpunt van de aandacht plaatst. "Nee, nee", mompelt hij.
Zitten en je bek houdenDan, na een uurtje rijden. Tussenstop bij De Slenk. Tientallen fans staan te pissen in de bosjes, nietsvermoedende automobilisten horen na hun tankbeurt de onvervalste klassieker "Jalalalalalalalalalalala HELMOND!" En dat uit honderden kelen.
Nog wat biertjes later is Heerenveen bereikt. De eerste supporters hangen in de hekken, anderen hangen om elkaar heen. Als je niet beter weet zou je een uit de hand gelopen bijeenkomst van de AA vermoeden. Tijdens de wedstrijd brult de aanhang aan één stuk door, de Heerenveen-fans zwijgen vooral. De Helmonders wijzen. "Zitten en je bek houden", roepen ze.
Feesten op terugwegMaar dan. Henk Veerman kopt raak, 1-0 voor Heerenveen. De sfeer slaat om. Sommige fans beuken met beide armen op de plaat die het uitvak afsluit, alsof ze verdoofd zijn door een mengeling van frustratie, testosteron en pure waanzin. Het helpt overigens niet, Helmond Sport zal niet meer scoren.
Dus zit er nog maar één ding op, naar huis. Een kleine drie uur terugrijden op een doordeweekse avond, met in het bloed een alcoholpercentage waarvoor zelfs Paul Gascoigne ontzag zou hebben. "Helmond, Helmond, Helmond", krijst een fan met zijn hoofd uit de bus. "Het wordt feesten en drinken op de terugweg", belooft een ander.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.