De losse seksuele moraal van Jos de G. en emoties bij nabestaanden tijdens zaak Nicole van den Hurk

2 november 2015 om 18:32 • Aangepast 21 november 2020 om 15:02
nl
De komende dagen staan in de rechtbank in Den Bosch de rechtszaak tegen Jos de G. centraal. De 48-jarige Helmonder wordt verdacht van verkrachting en doodslag op de toen 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven. Jos de G. was voor het eerst zelf aanwezig. Ook sprak hij voor het eerst in het openbaar.
Profielfoto van
Geschreven door

De zaal zit bomvol. Veel pers, maar ook familie, vrienden en kennissen van Nicole zijn bij de rechtszaak. Vanaf de publieke tribune kijken ze naar Jos de G. De 48-jarige Helmonder neemt plaats in het beklaagdenbankje. Voor het eerst zit hij voor deze zaak in de rechtszaal.
Geen spreekrecht voor stiefmoederDe stem van De G. mag niet worden opgenomen, stelt zijn advocaat meteen bij het begin. Hij zou zo niet vrijuit kunnen praten. De rechter trekt zich even terug om over het verzoek na te denken. Als de rechter weer plaatsneemt, heeft hij een antwoord. Hij gaat akkoord.
Ook heeft de rechter moeten nadenken of de stiefmoeder en -zus van Nicole spreekrecht krijgen. Volgens de wet hebben alleen bloedverwanten dit recht. De rechter vindt het ‘wrang’ maar moet de wet volgen. Stiefmoeder Jolanda en stiefzus Debby mogen niets zeggen.

Wachten op privacy instellingen...

ZIE OOK: 'Ongeloof, pijn, verdriet', vertelt stiefmoeder Jolanda wat ze niet in de rechtszaak mocht zeggen
Jos de G. werd uiteindelijk aangehouden omdat zijn DNA dat gedeeltelijk overeenkwam met het DNA dat op Nicole werd gevonden. Vlak nadat Nicole van den Hurk dood werd gevonden, lukte het niet dat profiel veilig te stellen.
Tijdens de rechtszaak wordt nog aangehaald hoe in 2004 bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) mogelijk belangrijk bewijsmateriaal op het maandverband dat Nicole had 'per ongeluk' in de prullenbak werd gegooid.
In 2011 werd alsnog DNA-materiaal aan de hand van sperma veiliggesteld.
ZIE OOK: Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995, wat gebeurde er daarna?
Sperma dat best wel eens van Jos de G. kan komen, zo zegt hij ook zelf, maar als het van hem is, dan is dat omdat Nicole vrijwillig seks met hem had. Iets wat hij zich overigens niet meer kan herinneren. "Ik ben onschuldig, ik heb er niets mee te maken", benadrukt de verdachte maandag in de rechtszaal.

Wachten op privacy instellingen...

Verdachte Jos de G. schetst maandagmiddag voor de rechtbank zijn leven in die tijd. “Ik lag goed bij de vrouwtjes. We gingen iedere week op stap. Dan was het lekker drinken en elke avond was er wel seksueel contact."
'Seks als boodschappen doen'De seks was voor hem overigens betekenisloos. "Ik had niets met intimiteit. Het was zoiets als boodschappen afrekenen bij de supermarkt. Of het jonge vrouwen, oude vrouwen, blonde vrouwen of donkere vrouwen waren maakte me niet uit."
De verdachte herkent een foto van Nicole van den Hurk niet als deze aan hem wordt getoond. Volgens hem kan ze een sekspartner van hem zijn geweest. "Het is een mogelijkheid."
’20 jaar een onmenselijk dal’Na het verhaal van Jos de G. is er ruimte voor de nabestaanden om te spreken. In dit geval vader Ad en broer Tommy. Ad van den Hurk had lang uitgekeken naar deze dag.

Wachten op privacy instellingen...

"Iedere dag opnieuw vraag ik me af hoe ze eruit zou zien, zou ze getrouwd zijn? Zou ze kinderen hebben? Zou ze?", vraagt Van den Hurk zich hardop af. "Ik ben inmiddels twintig jaar van m'n leven door een onmenselijk dal gegaan. We hebben levenslang gekregen. Zonder strafvermindering of eerherstel."
Ad van den Hurk spreekt Jos de G. persoonlijk aan op zijn rol in de verkrachting en dood van zijn dochter. "Er is iemand die te laf is om voor zijn daden uit te komen. Die rekent op de laffe trucjes van zijn advocaat!"

Wachten op privacy instellingen...

Ook broer Tommy spreekt maandagmiddag. "Laten we vooral mijn zus in deze periode met respect behandelen", roept hij op. Ook citeert hij uit de verklaring die zijn stiefmoeder wilde voorlezen, maar die dat niet mocht door de regels rond het spreekrecht.
ZIE OOK: Stiefmoeder Nicole van den Hurk wil dat wet op spreekrecht veranderd wordt
Vader Ad van den Hurk laat weten dat hij een financiële genoegdoening wil voor het geleden leed. Hij vraagt 15.000 euro, laat zijn advocaat weten. Dat geld zou naar een goed doel gaan. Nicole’s stiefmoeder en -zus vragen via hun advocaat 17.500 euro.
Woensdag gaat de rechtszaak tegen Jos de G. voor de rechter in Den Bosch verder. Dan zullen deskundigen zich buigen over de persoon Jos de G., zijn strafblad, het psychiatrisch onderzoek. De rechter verwacht op 4 december uitspraak te kunnen doen.
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.