Zorgen politiek over ontploffing kerncentrale Doel: 'Niet langer openhouden'

1 november 2015 om 10:24
nl
Politieke partij GBWP in Bergen op Zoom stelt raadsvragen over de ontploffing die zaterdagavond plaatsvond op het terrein van de kerncentrale Doel in België. Fractievoorzitter Evert Weys wijst erop dat de centrale Doel 1 - waar de ontploffing plaatsvond en die op dit moment buiten werking is - in december weer in werking zou moeten treden.
Geschreven door

Volgens Weys is de ontploffing van zaterdagavond 'een nieuw hoofdstuk' in een reeks incidenten in de centrale en verslechteren die het gevoel van veiligheid in de omgeving. GBWP vindt dat de reactoren Doel 1 en Doel 2 dan ook niet langer opengehouden mogen worden.
'Handen ineenslaan'Weys roept gemeenten in de omgeving, de veiligheidsregio’s, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het Rijk op de handen ineen te slaan en te eisen dat er een grensoverschrijdende inspraakprocedure komt, waarin op definitieve sluiting kan worden aangedrongen.
De kerncentrale Doel ligt in de haven van Antwerpen, op vier kilometer afstand van de Nederlandse grens. De oorzaak van de ontploffing van zaterdagavond is zondagochtend nog onduidelijk. De explosie vond plaats in een transformatorruimte. Het incident was volgens een woordvoerster niet nucleair van aard. Eigenaar Electrabel onderzoekt de ontploffing samen met het federaal agentschap voor nucleaire controle (FANC) in België.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.