Video

Brabanders spelen in musical Spijt van Carry Slee: "We willen pesten op scholen verminderen"

2 november 2015 om 16:19
nl
Pesten is helaas nog steeds een actueel thema op scholen. Carry Slee schreef er een boek over: "Spijt". En daar is nu ook een musical van gemaakt. Drie Brabantse jongens zitten in de cast en toeren met die musical het hele land door. Onlangs speelden ze in Uden. Acteur Daan Smits: "De reacties zijn wisselend, soms komen de ouders van kinderen in tranen naar je toe omdat ze het verhaal zo goed begrijpen."
Geschreven door

De voorstelling gaat over een puberende middelbare schoolklas, waarin de dikke Jochem wordt gepest. Er zijn weinig klasgenoten die hem bijstaan. David, een klasgenoot, wil het wel, maar hij heeft het eigenlijk veel te druk met verliefdheid en zijn bandje. Op het grote schoolfeest gaat het helemaal mis. Die nacht wordt Jochem dood gevonden in een meer in de buurt. Hij heeft zelfmoord gepleegd.
Voorstelling met boodschap"De voorstelling gaat niet alleen over het pesten", vertelt acteur Bjorn Wilbers die de gepeste Jochem speelt. "Het gaat er vooral om wat de rest van de klas had kunnen doen en hoe de de klas reageert."
"Het zal altijd blijven bestaan", vult acteur Mike Levens (speelt David) aan. "Maar we proberen een steentje bij te dragen. We willen dat het pesten op scholen minder wordt en we willen laten zien wat het met iemand kan doen."
Vroeger ook gepestActeur Daan Smits (speelt leraar) is vroeger ook wel eens gepest. "Het was een heftige tijd. Ik denk niet dat mensen mij bewust kapot probeerden te maken. Mensen doen soms lelijk omdat ze zichzelf bijvoorbeeld willen bewijzen. Zelf heb ik ook wel eens gepest. Dat hoorde ik achteraf. Ik maakte wel een grapjes tegen iemand, maar die persoon vond dat blijkbaar vervelend."
Lastige scènesVolgens Levens is het niet altijd makkelijk om pester te spelen. "Je moet soms best nare dingen tegen een medespeler zeggen. Die dingen bedoel je dan niet persoonlijk, maar het zegt wel iets over diegene. Bjorn die de dikke Jochem speelt, is nu eenmaal dik. Tijdens de repetities hebben we het daar vaak over gehad."
Wilbers: "Ik heb zelf het geluk gehad dat ik nooit gepest ben met mijn uiterlijk. Ik ben wel ooit gepest omdat ik theater leuk vond en daarom homo zou zijn, maar niet over mijn uiterlijk en dat zorgt ervoor dat ik het aan kan."
Carry Slee enthousiastCarry Slee is zelf naar première komen kijken. Wilbers: "Ze was erg enthousiast en heeft mailtjes gestuurd en op social media dingen gepost. Het mooie vond ze dat we het verhaal vanuit een andere hoek bekeken hebben. Vooral vanuit het perspectief: wat kun je er aan doen, in plaats van pesten is erg."
Emotionele reactiesDe reacties op de voorstelling zijn erg wisselend volgens Smits. "In de foyer komen ouders van kinderen ooit in tranen naar je toe omdat ze het pestverhaal zo goed begrijpen. Maar er komen ook kinderen naar mij toe om een handtekening te vragen."
Website over pestenIn de voorstelling wordt verwezen naar de website pezzep.org. Hierop kunnen mensen hun verhalen over pesten kwijt.
De musical Spijt speelt nog door het hele land tot februari 2016.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.