Miljoenenproject tegen spookfiles op A58 werkt nog niet, provincie verwacht verbetering

2 november 2015 om 14:24
nl
Het project met een app die files op de A58 moet tegengaan, loopt al enkele maanden, maar heeft nog geen resultaten opgeleverd. Dat meldt Verkeersnet. Volgens het online vakblad voor verkeersprofessionals zijn er wel veel mensen die de app hebben gedownload, maar haast niemand gebruikt hem ook.
Geschreven door

Het project kost in totaal 17 miljoen euro en is gefinancierd door het Rijk, het bedrijfsleven, de provincie en de SRE.
Adviezen via appHet is gestart met de diensten Zoof, FlowPatrol en SmartCar. De diensten geven via speciale apps snelheidadviezen bij het naderen van een file en bij het uitrijden van een file. "Minimaal twee procent van de weggebruikers moet die adviezen ook echt opvolgen om een effect te kunnen verwachten. Maar dat aantal wordt niet gehaald", zo schrijft Verkeersnet.
De apps zijn ongeveer 4000 keer gedownload. Een fractie daarvan gebruikt de app. Als voorbeeld noemt Verkeersnet de maand juni. Toen waren er in totaal slechts 13 gebruikers.
Beter netwerkDe hoop is dat het aantal gebruikers toeneemt als de apps gebruiksvriendelijker worden. Nu loopt de data via het 3 of 4g netwerk van een mobiele telefoon en dat zorgt voor enkele seconden vertraging. Daardoor krijgen mensen het advies niet op het juiste moment. De tweede fase van het project zou dit najaar starten en daarin is de techniek verbeterd. Dat wordt begin 2016, zo blijkt uit een reactie van gedeputeerde Van der Maat.
Hij zegt dat de spookfiledienst 'work in progress' is. "Op dit moment wordt de app gebruikt door innovators. We zitten nu aan vooravond van de doorontwikkeling van de dienst. De kwaliteit van de dienst wordt sterk verbeterd." Met invoering van de nieuwe techniek begin 2016 en functionele en geografische opschaling verwacht de provincie dat het gebruik van de diensten stijgt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.