Giraffe Willempie blijft Willempie: Brabantse dierentuinen gaan Artis niet achterna

2 november 2015 om 14:13
nl
De Amsterdamse dierentuin Artis geeft wilde dieren geen namen meer. Want dat is uit de tijd, verklaart Artis-directeur Haig Balian maandag in de Volkskrant. De Brabantse dierentuinen ZooParc Overloon, Beekse Bergen en Dierenrijk Nuenen peinzen er niet over.
Geschreven door

Artis wil dieren 'ontmenselijken'. “We moeten ze in hun waarde laten”, zo licht directeur Bailian in de Volkskrant de beleidswijziging toe. Alle nieuwe wilde dieren in Artis, van leeuwen tot stokstaartjes, blijven anoniem.

‘Doen we bij huisdieren toch ook?’
Maar waarom eigenlijk, vraagt woordvoerder Ron van Kuijk van exploitant Libéma zich af. Libéma, eigenaar van onder meer ZooParc Overloon, Beekse Bergen en Dierenrijk Nuenen, ziet geen heil in de keuze van Artis.

“Kinderen en volwassenen identificeren zich graag met dieren. Dat wordt een stuk makkelijker als die dieren een naam hebben. Dan doen mensen bij huisdieren toch ook? Je hond noem je ook niet ‘nummer één’, ‘nummer twee’ of ‘nummer 51’”, stelt Van Kuijk.

Andere voordelen
Het geven van namen aan nieuwe dieren in een park heeft volgens Libéma meer voordelen. “Als wij in de carnavalstijd een pasgeboren giraffe ‘Willempie’ noemen, dat is dat niet alleen leuk voor de bezoekers, maar ook voor de media. Dan krijgt het park weer aandacht.”

Daarnaast vragen de dierenparken van Libéma regelmatig om de input van bezoekers bij het geven van nieuwe namen. En dat is logisch, meent de woordvoerder. “Als de mensen naar een olifant staren, duurt het niet lang voordat die olifant een naam krijgt. Er is een behoefte om het beestje bij naam te noemen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.