Zangvogel maakt opmars in Biesbosch

2 november 2015 om 15:15
nl
De cetti's zanger voelt zich op zijn gemak in de Biesbosch. Dit jaar werden van deze kleine bruine zangvogel 745 territoria gevonden. De Biesbosch is veruit het belangrijkste leefgebied van de schaarse cetti's zanger in Nederland. Naar schatting driekwart van de broedpopulatie bevindt zich in het Nationaal Park.
Geschreven door

Dit voorjaar noteerden vrijwilligers van de vogelwerkgroep Biesbosch en boswachters van Staatsbosbeheer alle zingende cetti's zangers in het gebied. Dat werd voor het laatst gedaan in 2010. Toen waren er 314 territoria. "Een spectaculaire groei, uniek voor een zangvogel in ons land', aldus de boswachters.
WilgenstruweelDeze enorme toename is te danken aan de ideale omstandigheden in de Biesbosch. Cetti's zangers houden van dicht wilgenstruweel langs water. Liefst met wat modderige oevers eronder. Vooral in de Brabantse Biesbosch zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe stukken bezet geraakt.
De cetti's zanger trok in de jaren zeventig vanuit Zuid-Europa naar de Biesbosch. In 1978 werden tussen de twintig en vijfentwintig zingende vogels in de Biesbosch geteld. Daarna zorgde een serie koude winters ervoor dat de soort volledig verdween.
Ontwikkelingen gevolgdIn 2006 keerde hij terug in het gebied. Sindsdien volgt de vogelwerkgroep samen met Staatsbosbeheer nauwlettend hoe de aantallen zich ontwikkelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.