‘Ernstig tekort geschoten’, Q-koortspatiënten slepen overheid 18 november voor de rechter

2 november 2015 om 16:26
nl
De belangenvereniging van Q-koortspatiënten en de Nederlandse staat staan woensdag 18 november tegenover elkaar in de rechtszaal. Dat bevestigen de advocaten Ivo Sindram en Luc Rohof aan Omroep Brabant. Zij starten namens driehonderd gedupeerden een procedure tegen de overheid.
Geschreven door

De dagvaarding van zo’n zeventig pagina’s ligt sinds maandag bij de overheid.
De Q-koortsslachtoffers proberen een schadevergoeding af te dwingen. Zij vinden dat de nationale overheid veel te lang heeft gewacht met het treffen van maatregelen toen de Q-koortsepidemie zich aandiende. Ook stellen ze dat de locaties van besmette geitenhouderijen geheim zijn gehouden.
Duizenden gedupeerdenRuim een jaar geleden stelden de Q-koortsslachtoffers de overheid al aansprakelijk. In de tussentijd zijn gesprekken over een schikking met het ministerie van Volksgezondheid op niets uitgelopen. Minister Edith Schippers kreeg daarom maandag een dagvaarding, zegt advocaat Ivo Sindram.
De infectieziekte trof vooral in het oosten van Brabant duizenden mensen. Eén op de drie Q-koortspatiënten kampt twee jaar na de infectie nog regelmatig met gezondheidsklachten zoals ernstige vermoeidheid.
TekortgeschotenBelangenvereniging Q-uestion vindt dat de overheid schromelijk tekort is geschoten, zowel bij het inperken van de besmettingen als de zorg voor de patiënten.
Maandagochtend promoveerde Teske Schoffelen op de Radboud Universiteit met haar onderzoek naar q-koorts. Ze heeft ontdekt dat reumapatiënten die afweer-modulerende medicijnen gebruiken een verhoogd risico hebben op chronische Q-koorts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.