Eiland Takapoto basis voor boek Rob Ruggenberg: 'Ik was zelden zo dichtbij de waarheid'

2 november 2015 om 20:22
nl
Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg uit Best zat zes weken op het kleine eiland in de Stille Zee: Takapoto. Dat deed hij niet zomaar. Daar schreef hij zijn nieuwe jeugdroman Haaieneiland. En zelf ervoer hij de titel van het boek. "Het eiland heeft het allermooiste meer van de wereld, alleen zit het vol met haaien", aldus de schrijver in Onder Ons.
Geschreven door

Net als de eerdere boeken van Rob Ruggenberg is ook Haaieneiland gebaseerd op ware gebeurtenissen en echte mensen. Hij raakte geïnspireerd door het historische verhaal over Jacob Roggeveen die in 1772 met drie schepen het 'zuidland' wilde ontdekken. "Toen ze Takapoto bereikten, was de halve bemanning dood. Uiteindelijk raakten vijf mensen zoek. Zij bleven op het eiland Takapoto achter."
Paradijselijk"Takapoto lijkt paradijselijk", vertelt de jeugdboekenschrijver. "Maar het is ook afzien." En wat Ruggenberg op het eiland het meest miste? "Een muggenvrije omgeving, elektriciteit en zoet water."
Laatste uurMaar hij maakte ook een moment mee dat hij dacht dat zijn laatste uur geslagen was. "Na een reis van vier dagen kwam ik moe en bezweet aan. Ik wilde even afkoelen in het fantastische meer, trok mijn zwembroek aan en rende het meer in. Binnen een minuut zag ik haaienvinnen op me afkomen."
Het liep goed uiteindelijk goed af. Zijn ervaring hielp hem bij het schrijven van zijn 'mooiste boek', aldus de schrijver. "Ik was zelden zo dichtbij de waarheid met dit boek."
Presentatie Het boek wordt vrijdag 6 november gepresenteerd in De Boekenberg in Eindhoven. Ook zijn deze avond twee van zijn proeflezers aanwezig: Sebert Potters (10) en Nui Lighart (15), beiden uit Eindhoven. Zij zullen vertellen wat hun rol is geweest bij de totstandkoming van het boek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.