'Ruit-miljoenen' niet met gejuich ontvangen in Zijtaart

3 november 2015 om 03:18
nl
De miljoenen die eigenlijk voor de Ruit rond Eindhoven waren, moeten alsnog in Brabantse wegen worden gestoken, vindt de provincie. Met het leeuwendeel van dat geld moet de N279 op de schop, maar dat gaat ten koste van het dorp Zijtaart, vinden bewoners.
Geschreven door

Maandag presenteerde de provincie een plan om de miljoenen die niet gebruikt zijn, omdat de Ruit sneuvelde, toch in Brabant te houden. Zo moet de 'probleemweg' A67 van Geldrop tot Asten driebaans worden. Ook moet de N279 van Veghel naar Helmond 'robuuster'  gemaakt worden. Provincie en gemeente zien het liefst dat er een nieuwe weg komt langs Zijtaart, maar dat vinden ze in het dorp totaal overbodig.
LEES OOK: Dit wil de provincie doen met de 'Ruit-miljoenen'
"Ik zie geen enkele reden waarom die weg gebruikt gaat worden, zoals de provincie dat denkt. Niemand gaat ervoor omrijden", meent Piet van de Tillaart van de werkgroep Geen Omleiding N279 Zijtaart. Voor Liesbeth Vissers is de situatie nog nijpender. Haar boerderij en geboorteplek zullen moeten wijken als de plannen doorgaan. "Dat zou een heel naar gevoel zijn, dit is zo'n bijzondere, historische plek. Dat geef ik niet graag weg."
Er zijn alternatieven voor de omleiding. Zo zien oppositiepartijen SP en TEL liever dat de ongelijkvloerse kruising met de Corridor wordt verbreed. "Dat is veel goedkoper en het gaat niet ten koste van het Aadal", zegt SP-raadslid Kees van Limpt. Toch denkt hij niet dat de wethouder daar nog oren naar heeft: "Het coalitieakkoord is vaak al dichtgetimmerd en wij kunnen nog slechts wat roepen vanaf de zijlijn. We gaan onze invloed proberen uit te oefenen op de provinciale SP, want daar zitten we wel in de coalitie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!