Katjing! Brabant de op één na rijkste provincie - Omroep Brabant

Katjing! Brabant de op één na rijkste provincie

3 november 2015 om 10:45
nl
Brabant is de op één na rijkste provincie in Nederland. De provincie had eind 2014 een eigen vermogen van ruim drie miljard euro. Gelderland heeft van alle provincies het grootste eigen vermogen (4,7 miljard euro). Zeeland heeft met 139 miljoen euro het minste geld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Geschreven door

De verschillen zijn grotendeels ontstaan in 2009 na de verkoop van aandelen van de energiebedrijven Essent en Nuon. De aandelen zijn in dat jaar met winst verkocht voor een bedrag van ruim 13 miljard euro.
ZIE OOK: Explosieve groei aantal vacatures in Brabant: stijging van 5700 vacatures in twee jaar
AandelenAlleen de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht hadden hier geen aandelen in. Zeeland heeft als eigenaar van Delta overigens nog de mogelijkheid om een energiebedrijf te verkopen.
Het eigen vermogen van alle provincies samen daalde in 2014 voor het derde jaar op rij. Eind 2014 bedroeg het totale eigen vermogen van de provincies 15,9 miljard euro. Dit is ruim 0,8 miljard euro minder dan een jaar eerder. Sinds 2011 hebben provincies bijna 1,6 miljard euro ingeteerd op hun reserves.
ZIE OOK: In Brabant 14500 extra banen, economie doet het beter dan landelijk gemiddelde
ProvinciefondsProvincies gebruiken de eigen gelden onder meer om de negatieve resultaten op verschillende beleidsterreinen te dekken. In 2014 wendden de provincies het eigen vermogen vooral aan voor verkeer en vervoer en natuur- en recreatiegebieden. Tevens is het eigen vermogen aangesproken om de lagere ontvangsten uit het provinciefonds op te vangen. Het provinciefonds is één van de grootste bronnen van inkomsten voor de provincies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.