Baanbrekend insectenveevoer van Protix Dongen verboden

3 november 2015 om 11:53
nl
Eiwitten uit insecten gebruiken als veevoer. Een baanbrekend idee, waarvoor het bedrijf Protix in Dongen enige tijd geleden een flinke onderzoekssubsidie kreeg. Het bedrijf kweekt vliegenlarven om daar vervolgens eiwitten uit te halen voor veevoeding. Maar nu het de producten op de markt wil brengen, blijkt dit in Nederland niet mogelijk om dat het volgens de wet is verboden. Voor VVD-Tweede Kamerlid Michiel van Veen uit Cuijk genoeg aanleiding om de minister hierop aan te spreken.
Geschreven door

Protix kweekt wekelijks op industriële wijze drie ton vliegenlarven die worden verwerkt tot hoogwaardig eiwitmeel. In de toekomst moet dat aantal nog flink groeien. Volgens Van Veen mag het eiwit in Amerika en Canada wel gewoon worden gebruikt in veevoer. "We lopen dan ook het risico dat Protix dadelijk zegt: we hebben het onderzoeksgeld uit Nederland mooi kunnen gebruiken en gaan de productie nu in het buitenland opzetten."
Volgens de VVD'er stimuleert de Nederlandse overheid ook boeren om op zoek te gaan naar andere productiemethoden voor veevoer. Vliegenlarven zijn daarvoor heel geschikt. "Het is dus heel gek dat  er een wet is het gebruik van die vliegenlarven verbiedt."
Green dealVan Veen ziet wel een oplossing. "Als de innovatie sneller gaat dan de wetgeving, dan is er een regel, de zogenoemde green deal, waarbij we een uitzondering kunnen maken op bestaande regels. Op die manier zou het insectenveevoer van Protix toch in Nederland op de markt worden gebracht. Ik heb de minister gevraagd om hier beter naar te kijken. Ik denk dat de kans van slagen groot is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.