De wonderlijke transformatie van oud-bioscoop naar magistrale boekhandel: Grand Theatre in Breda

4 november 2015 om 21:12 • Aangepast 21 november 2020 om 14:55
nl
Ooit kondigde de directeur er zelf de sneak preview aan met een hoge hoed. Daaruit toverde hij het kaartje van de bezoeker die de verrassingsfilm goed raadde. Die mocht de week erna gratis. Toen de bios uit het Grand Theatre verdween, stond het gebouw lang leeg en werd het verhuurd als locatie voor evenementen. Nu wordt het markante gebouw aan het Van Coothplein een boekhandel.
Profielfoto van
Geschreven door

Het begint als een pop-up store. Vanaf dat moment wordt de zaak beetje bij beetje ingericht als een volwaardige boekenwinkel. Om daarna uit te groeien tot een winkel waar je boeken kunt kopen en koffie kunt drinken.
Argentijnse boekhandel ter inspiratieHet moet een beleving worden. Dat idee sprak de huidige eigenaar van het Grande Theatre erg aan. "Mijn filosofie is altijd geweest 'Ondernemen is entertainen' en daar past dit bij", vertelt Aad Ouborg aan BN DeStem.

Wachten op privacy instellingen...

In het oude theater zou op de begane grond de boekhandel zich vestigen. Het horecadeel komt op de balkons. De initiatiefnemers hebben zich laten inspireren door El Ateneo Grand Splendid, een boekhandel in een theater uit 1919 in Buenos Aires.
Op-een-na mooiste ter wereldDe Argentijnse boekhandel werd in 2008 door de Engelse krant The Guardian uitgeroepen tot de op-één-na mooiste boekhandel ter wereld. " El Ateneo is ook gevestigd in een theater én heeft ook horeca. Die sfeer en uitstraling hebben we voor ogen", vertelt initiatiefnemer Thijmen Jansen aan BredaVandaag.

Wachten op privacy instellingen...

De boekhandel begint rustig als pop-up store, maar dat moet uitgroeien tot iets allemachtig prachtigs. "Rond de Boekenweek willen we een grootse opening houden. Nu willen we het publiek laten zien dat we er weer zijn", vertelt Jansen.
Van pop up-store tot volwaardige boekhandelDe 1200 vierkante meter die het Grande Theatre heeft, zal niet helemaal benut worden, maar de bedoeling is dat een groot deel met boekenkasten zal worden volgezet. Eind november moet de eerste klant binnen kunnen lopen. In maart 2016 moet het grote project tot zijn climax zijn gekomen.
Misschien kan de directeur dan ook het podium oplopen en uit zijn hoge hoed de naam van een bezoeker van het herboren Grande Theatre naar boven toveren. Niet met een filmkaartje, maar met een boekenbon. De theatrale omgeving is er in ieder geval geschikt voor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.