Video

Informatieavond over vluchtelingenopvang verloopt rustig in Best: 'Hier schreeuwen we niet'

4 november 2015 om 22:24
nl
Binnen een half uur kwamen de eerste bezoekers van een besloten informatieavond over vluchtelingenopvang in Best alweer naar buiten. "We zijn eigenlijk wel goed geïnformeerd zo," zeggen ze. "Nee, er was geen gejoel en geschreeuw. In Best doen we dat niet zo snel."
Geschreven door

De gemeente Best heeft sporthal Naastenbest op het oog om vluchtelingen op te vangen. Het gaat om noodopvang, voor 72 uur. Het is niet zeker of het ook doorgaat. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, is nog niet ingegaan op het aanbod van de gemeente.
Vroeg informerenToch besloot de gemeente Best om de omwonenden vroeg te informeren. En om de informatieavond besloten te houden, dus alleen voor inwoners van Best. "We wilden graag dat de mensen in vrijheid konden praten en vragen konden stellen," zegt burgemeester Anton van Aert. "De avond is rustig verlopen."
Zo'n 150 mensen kwamen op de avond af. "Het is goed gegaan," zegt één van hen. "Ik ben secretaris van de voetbalvereniging ernaast en heb gevraagd of we konden helpen. We willen de vluchtelingen graag aanbieden om te komen voetballen bijvoorbeeld."
Maar er was ook wel ongerustheid, zeggen de bezoekers. "Want wat als er na 72 uur geen permanente opvang gevonden kan worden voor een vluchteling, bijvoorbeeld," zegt een vrouw. "Daar sprak de burgemeester zichzelf tegen, vond ik."
Pers niet welkomEen onafhankelijk verslag geven van de informatieavond is niet mogelijk, want ook de pers was niet welkom. "In principe zijn al onze debatten en discussies openbaar," zegt burgemeester Van Aert. "Maar we hebben echt een keuze gemaakt om ook de pers buiten te houden, zodat mensen in alle rust konden praten en vragen konden stellen. We hebben een goede avond gehad, zonder emoties en zonder voor- of tegenstanders die probeerden de discussie te kapen."
Op de vraag of de inwoners van Best die niet op de informatieavond aanwezig waren, geen recht hebben op een onafhankelijk verslag van de discussie, zegt Van Aert dat de gemeente via de website zo goed mogelijk informatie zal geven over de avond en de eventuele opvang. "Bovendien gaan we echt opnieuw een discussie voeren over deze opvang."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.