Video

Brrrrr, veertig Bredanaars duiken met 'The Iceman' in een ijsbad

5 november 2015 om 01:17 • Aangepast 21 november 2020 om 14:55
nl
Vorige week stond hij nog in Hollywood voor grote namen als Oprah Winfrey en Orlando Bloom. Woensdagavond was hij bij sportschool Club Pellikaan in Breda. Wim Hof, beter bekend als 'The Iceman' is even in Nederland voor een workshop.
Profielfoto van
Geschreven door

Hij breekt record na record. Liep een halve marathon op de noordpool op blote voeten, zwemt onder het ijs door en alles wat nog meer met extreme kou te maken heeft.
Hij gelooft dat iedereen met simpele ademhalingsoefeningen invloed kan uitoefenen op zijn weerstand en ziektes kan voorkomen. Woensdag deelde hij die ervaring met veertig Bredanaars, met als einddoel een duik in het ijsbad.
'Enorme koukleum'"Ik ben een enorme koukleum en lig het liefst uren in een warm bad. Dit wordt dus echt een enorme uitdaging", lacht een dame voordat de workshop begint. Naast haar zit een man uit Australië. "Ik kom dan wel uit een warm land, maar ik hou toch meer van de kou", legt hij uit.
"Adem in ... en uit ... alles in ... en weer uit", begeleidt Hof zijn deelnemers tijdens een eerste ademhalingsoefening. De hele zaal zucht diep in en uit. Na een paar minuten geconcentreerd ademhalen moeten ze hun adem inhouden.

Wachten op privacy instellingen...

"Iedereen kan het deze eerste ronde meer dan een minuut volhouden. Dat staat vast", motiveert Hof de deelnemers. Hij heeft gelijk, iedereen ademt nog een laatste keer uit en ruim een minuut is het doodstil in de sportzaal.
Tweehonderd kilo ijsblokjesOndertussen wordt buiten het ijsbad klaargezet. Het is een rond opblaaszwembad gevuld met water. Er wordt zo'n tweehonderd kilo aan ijsklontjes in gegooid. De temperatuur is ongeveer vijf graden. "Maar dat zakt nog de komende minuten. Degene die als laatste moet, krijgt het het koudst", legt André Hof uit. Hij is de tweelingbroer van 'The Iceman'.
Na de oefensessie van ongeveer een half uur komen de deelnemers naar buiten. "Uitkleden", schreeuwt Hof. De eerste drie deelnemers springen gauw het bad in. "Ga er maar in, rustig doorademen. Handen op je dijen, niet bang zijn!", motiveert hij de deelnemers.

Wachten op privacy instellingen...

'Het benam me echt de adem'Bijna iedereen houdt het meer dan een minuut vol in het ijskoude water. "Het was heel koud en het deed ook wel een beetje pijn aan je huid", glundert een dame trots. "Het benam me echt de adem, ik kon bijna niet meer. Ik vond het heel heftig", bibbert een andere vrouw na het ijsbad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.