Video

Gas erop in Brabant: op deze snelwegen kun je vanaf volgend jaar 130 rijden

5 november 2015 om 19:17
nl
Op veel snelwegen in Brabant gaat de maximumsnelheid omhoog. Zo kunnen automobilisten op de A2 van Vught naar Eindhoven vanaf februari volgend jaar 130 rijden. Ook op de A27 van Breda naar Gorinchem, op de A58 van Breda naar Oirschot en op de A59 van knooppunt Zonzeel naar Waalwijk kan het gaspedaal voortaan wat dieper worden ingedrukt. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt.
Geschreven door

Andere wegen waar de maximumsnelheid 130 kilometer per uur wordt, zijn de A65 tussen Berkel-Enschot en Tilburg, de A67 tussen Asten en Helden in Limburg en de A58 tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Dit laatste betekent dat op vrijwel de gehele A58 in Brabant voortaan een maximumsnelheid van 130 kilometer geldt.
In totaal zullen de 130-bordjes volgens het ministerie langs negentien nieuwe trajecten worden geplaatst. De verhoging van de snelheid op veel snelwegen is mogelijk omdat er nieuwe stikstofregels zijn ingevoerd.  
Verklaring ministerHet kabinet wil uiteindelijk dat de snelheid van 130 kilometer per uur op ruim driekwart van de rijkswegen geldt. "We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 km/u mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger”, legt verkeersminister Melanie Schultz van Haegen in een verklaring uit.
Nederland kent sinds 2012 een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.
Reactie VVNVeilig Verkeer Nederland zegt in een reactie dat veiligheid voorop moet staan. Hoge snelheid is vaak de oorzaak van veel ongevallen. "Ook op wegdelen met veel op- en afritten is het de vraag of een hogere snelheid verstandig is'', zegt een woordvoerster. VVN gaat bij het ministerie informeren hoe het zit met de veiligheid op de wegen waar volgend jaar de snelheid omhooggaat.
Vorige week liet Milieudefensie al weten dat een hoger snelheid op wegen leidt tot een flinke stijging van de uitstoot van stikstofdioxide.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.