SP vraagt defensieminister om eerherstel klokkenluider Eindhoven: ‘Ze kan hem een medaille geven’

5 november 2015 om 17:08
nl
De SP wil dat minister Hennis-Plasschaert van Defensie niet langer wacht met volledig eerherstel voor de luchtmachtkapitein die misstanden op luchtbasis Eindhoven openbaar maakte. Kamerlid Jasper van Dijk van de SP zal daar volgende week, als de Tweede Kamer de defensiebegroting bespreekt, op aandringen.
Geschreven door

De klokkenluider bracht naar buiten dat piloten van het 336 squadron uit Eindhoven, die de Herculesvliegtuigen vliegen, de benodigde capaciteiten misten.
Ze zouden veiligheidsvoorschriften aan hun laars gelapt hebben en zelfs met een slok op gevlogen hebben. In de zomer concludeerde de Onderzoeksraad Integriteit Overheid al dat de luchtmachtkapitein eerherstel verdient.
Roep om eerherstelVolgens Kamerlid Van Dijk wacht Defensie te lang bij de rehabilitatie van klokkenluiders. “De hakken worden in het zand gezet.”
Het SP-Kamerlid wil dat de minister komt met een duidelijke verklaring met ‘volwaardig eerherstel’ voor de luchtmachtkapitein uit Eindhoven. “Ze zou hem ook een medaille kunnen geven.”
Volgens Van Dijk zetten klokkenluiders hun loopbaan op het spel en moeten ze daarvoor beloond worden. De luchtmachtkapitein uit Eindhoven liep promotie mis, verloor zijn vliegerstatus en zou zelfs weggezet zijn als psychiatrische patiënt.        

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.