Video

GLOW staat op het punt van beginnen, een preview van wat al klaar is

5 november 2015 om 23:12 • Aangepast 21 november 2020 om 14:54
nl
Het is dan wel een cliché, maar daarom niet minder waar. Het zijn de laatste loodjes voor de lichtkunstenaars van GLOW. Het is stress, want alles moet op tijd af. Overal in de stad wordt gebouwd en op sommige plekken ook al getest.
Profielfoto van
Geschreven door

En dat het een race tegen de klok is, beaamt Loek Sijbers van de organisatie van GLOW. “Als je met de kunstenaars dingen bespreekt, dan heb je een idee van hoe het er allemaal uit komt te zien. Dan blijkt soms op het laatst dat het er niet helemaal uitziet, zoals het bedoeld is. En daar word je dan wel nerveus van. Er wordt dan soms tot diep in de nacht doorgewerkt.”
Kathedraal aan lichtjesOp het Stadshuisplein werd donderdagavond tests uitgevoerd. Daar staat het bouwwerk van de wereldberoemde Italiaanse lichtkunstenaar De Cagna. Een grote kathedraal van lichtjes, die aan en uit gaan op een bewerkte versie van het nummer Brabant van Guus Meeuwis.
[Tweet:body:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/662340292062928897] Componist Nard Reijnders maakte de bewerking van het lied en hij kwam donderdagavond luisteren toen de muziek voor het eerst samen met het licht werd getest. “We moeten hier en daar nog wat finetunen. Maar daar hebben we nog een dag voor. Ik heb er alle vertrouwen in.”
Helemaal opnieuw begonnenDe man die het licht programmeert, is Michel Suk. “Het is heel spannend. Het is een moeilijk project, heel kolossaal. Het zijn heel veel lampjes, maar toch is het moeilijk om er een soort emotie mee uit te drukken."
Soms moet je durven alles om te gooien. "Ik had al een flink deel gemaakt, maar toen ik hier gisteravond aankwam, ben ik eigenlijk helemaal opnieuw begonnen. Het was toch niet zo geworden als ik dacht dat het zou zijn”, vertelt hij lachend.
Vrijdag krijgt de pers en een groep vips de kans om de kunstprojecten als eerste te aanschouwen. Zaterdag is de echte opening en is de grote massa bezoekers aan de beurt. Vorig kwamen er 650.000 mensen kijken.
Nog meer bezoekers“Omdat het een jubileumeditie is, zou ik het wel heel leuk vinden als er nog meer bezoekers komen. En als je kijkt naar het programma, dan kan dat ook. Er zitten veel nieuwe dingen bij”, aldus Sijbers.  
GLOW bestaat nu tien jaar en is razendsnel gegroeid. Maar ook over de volgende tien jaar is al nagedacht. Sijbers: “We zijn de stad van Philips en ASML, dus wij zouden toch de mooiste lichtprojecten ter wereld moeten kunnen maken." Dat betekent beter willen zijn dan de rest. "Over tien jaar willen we leidend zijn. We willen dat de inkopers van lichtfestivals naar Eindhoven komen, om te zien wat ze hier nu weer bedacht hebben.”
GLOW Next GLOW vindt dit jaar van 7 tot en met 14 november plaats. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verlichten de Eindhovense binnenstad met lichtinstallaties, -sculpturen en -projecten. Op Strijp-S is weer een editie van GLOW Next.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.