Video

Kluisnummers in braille en aangepaste vloeren, school voor slechtzienden in Grave officieel geopend

6 november 2015 om 14:12
nl
Groot feest, vrijdag op de school voor slechtzienden en blinden in Grave. Het gloednieuwe gebouw van Visio Grave w officieel geopend.
Geschreven door

Wie binnenkomt in het gebouw ziet een modern gebouw. Maar wie beter kijkt, ziet dat de vloeren uit verschillende ondergronden bestaat, dat de nummers op de kluisjes in braille staan en de lokalen verschillende hoogtes hebben zodat de akoestiek in elk lokaal anders is. Dit alles om het de leerlingen, die slechtziend of blind zijn, het zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Fijne aanpassingenDe leerlingen op de school kwamen vrijdag niet voor het eerst op school. Het gebouw is namelijk na de zomervakantie in gebruik genomen. Tom is één van die leerlingen. Zijn zicht is nog maar vijf procent waardoor hij nog maar weinig ziet maar wel onderscheid kan maken tussen grote vlakken en felle kleuren. "De aanpassingen zijn erg fijn. Door de felle kleuren zie ik bijvoorbeeld wanneer er een deur komt", vertelt hij.
De volledig blinde schoolgenoten van Tom hebben niets aan de felgekleurde deuren. Voor hen hebben de lokalen allemaal verschillende afmetingen en hoogtes gekregen. Hierdoor verandert de akoestiek in het lokaal en kunnen ze goed merken wanneer ze in een andere ruimte komen. Daarnaast zijn er buiten op de grond blindengeleidestroken te vinden.
In totaal zitten er nu 120 leerlingen op school. Zij kunnen tot hun twintigste terecht op de school voor basisonderwijs en voorgezet speciaal onderwijs.
Aangepaste woningenNaast de school worden vrijdag ook de aangepaste woningen van Visio Grave geopend. Hier kunnen de leerlingen gebruikmaken van de woningen, naschoolse opvang, weekend- en vakantiebesteding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.