Lars van der Haar maakt favorietenrol waar en wint Europese titel veldrijden

7 november 2015 om 18:05
nl
Lars van der Haar heeft zaterdag zijn favorietenrol op het EK veldrijden waargemaakt. In een absolute thriller in Huijbergen werd hij Europees kampioen. De andere favoriet, de Belg Wout van Aert, werd tweede.
Geschreven door

Liefst vijftien Belgen stonden aan de start van het EK in Huijbergen. Van hen was Wout van Aert de absolute favoriet voor de eindoverwinning. Bij de Nederlanders was Lars van der Haar uit Woudenberg 'the man to beat'. Beiden renners bleven op een derde van de wedstrijd over uit een grote groep, waarin de Belgen in de meerderheid waren.
Techniek tegen krachtVanaf dat moment mochten Van der Haar en Van Aert uitmaken wie de winnaar zou worden. Daarbij leek de techniek van Van der Haar het uiteindelijk af te moeten leggen tegen de kracht van Van Aert.
Op tweederde van de wedstrijd lukte het Van Aert om weg te komen bij Van der Haar op één van de loopstroken. De Nederlander kreeg het gat echter weer gedicht na een goede inhaalrace en wat technische malheur bij de Belg.
FoutjesIn de laatste ronde was het dan de beurt aan Van der Haar om de aanval in te zetten. Door enkele foutjes van Van Aert wist Van der Haar een voorsprong op te bouwen, die hij niet meer af zou geven. Achter Van Aert werd de Belg Kevin Pauwels derde.  
In Huijbergen ontbrak Mathieu van der Poel uit Hoogerheide vanwege een blessure. Normaal gesproken was hij ook één van de favorieten voor de eindoverwinning. Zijn broer David van der Poel, Corné van Kessel uit Veldhoven, Niels Wubben uit Dorst, Stan Godrie uit Breda en Twan van den Brand uit Volkel hielden de Brabantse eer hoog  tijdens het EK.
Cant wint bij de vrouwenBij de elite vrouwen won de Belgische Sanne Cant. Beste Nederlandse was Thalita de Jong uit Ossendrecht. Zij kwam in haar 'achtertuin' als zesde over de finish.
Door afwezigheid van toprensters zoals de Franse Pauline Ferrand-Prévot en Marianne Vos was Cant op voorhand de gedoodverfde favoriet. Ze zat er vanaf de start ook vooraan bij. Samen met landgenote Jolien Verschueren hield ze het tempo hoog aan het begin van de wedstrijd. Alleen de Tsjechische Pavla Havlikova en twee Britse rensters konden in hun spoor blijven.
Halverwege de wedstrijd voerde Cant het tempo nog een keer op. Dat was genoeg om al haar concurrenten af te schudden, al bleef Verschueren nog lang proberen om Cant bij te halen. Dat lukte echter niet. Met haar overwinning prolongeerde Sanne Cant haar Europese titel.
Mooie trui"Er werd veel van me verwacht hier. Ik ben blij dat ik dat waar heb kunnen maken. Het is een mooie trui. Daar wilde ik geen afscheid van nemen", liet Cant na afloop weten.
Haar landgenote Jolien Verschueren werd uiteindelijk tweede gevolgd door de Engelse Nikki Harris die het podium complementeerde.
Zilver voor KaptheijnsBij de vrouwen onder 23 won Maud Kaptheijns uit Westerhoven zilver. Zij moest alleen de Belgische Femke van den Driessche boven zich dulden. "Ik kwam hier met de ambitie met de trui naar huis te gaan. Het is zilver geworden. Ik heb er alles aan gedaan. Meer zat er niet in. Dus ik ben heel tevreden met zilver", vertelde Kaptheijns na afloop.
Junioren en BeloftenIn de ochtend werd Jens Dekker bij de junioren tot Europees kampioen gekroond. De Drent won solo voor zijn landgenoot Mitch Groot en de Fransman Thomas Bonnet. Bij de beloften won de Belg Quinten Hermans. De beste Nederlander in die categorie was Martijn Budding. Hij kwam als vijfde over de finish.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.