Monument MH17 mogelijk in Eindhoven, locatie: vliegbasis of bij Evoluon - Omroep Brabant

Monument MH17 mogelijk in Eindhoven, locatie: vliegbasis of bij Evoluon

7 november 2015 om 18:35 • Aangepast 25 april 2020 om 10:57
nl
Het nationale monument voor de slachtoffers van de neergeschoten vlucht MH17 komt te staan in Eindhoven, Den Haag of Schiphol-Vijfhuizen. Nabestaanden van de slachtoffers kunnen vanaf zaterdag stemmen over de plek. Dat heeft de stichting Vliegramp MH17 laten weten.
Geschreven door

Het is de bedoeling dat in december duidelijk wordt waar het monument komt. Vanaf dat moment gaat de stichting werken aan de oprichting van het monument.
Vliegbasis EindhovenEindhoven is voorgesteld omdat dit de plaats is waar de slachtoffers zijn thuisgekomen. Het monument zou in dat geval moeten komen op vliegbasis Eindhoven, waar de slachtoffers in kisten uit de vliegtuigen werden gedragen. Herdenkingen kunnen dan worden gehouden in een terminal van de vliegbasis.
Een alternatieve plek voor het monument is in de stad, bij het karakteristieke Evoluon-gebouw.
NabestaandenDe drie mogelijke locaties zijn door de nabestaanden zelf aangedragen. Den Haag is voorgesteld omdat dit de stad van Vrede en Recht is. Daar zou een 'verbrokkeld' monument moeten komen dat bestaat uit tien elementen: één centraal element achter het Vredespaleis en negen elementen bij de ambassades van de landen waar de slachtoffers vandaan komen.
In het World Forum zouden in dit geval de herdenkingen kunnen worden gehouden.
Floriade Schiphol-Vijfhuizen is voorgesteld omdat dit de plaats is waar de slachtoffers in het vliegtuig zijn gestapt. Het voorstel is dat daar voor ieder slachtoffer een boom wordt geplant door of namens de nabestaanden. De groei van de bomen houdt symbolisch de gedachtenis aan de slachtoffers levend. Daar zou ook een monument worden geplaatst. In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen de herdenkingen dan worden georganiseerd.
De stichting Vliegramp MH17 is vorig jaar opgericht, met de oprichting van een monument voor de vliegramp als een van de doelstellingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.