'Sjoemelsoftware' woord van het jaar

7 november 2015 om 22:05
nl
'Sjoemelsoftware' is verkozen tot woord van het jaar 2015. Dit is zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda. 'Sjoemelsoftware' - software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden - kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen.
Geschreven door

Die stemmen werden uitgebracht door bezoekers van het congres in het Chassé Theater in Breda en door luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Tweede woord van het jaar werd 'vluchtelingencrisis', 'beefgebied' - voor het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen - finishte als derde.
Worstangst en Fyra-debacle waren ook genomineerdTot de andere genomineerde behoorden 'economisme' (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), 'Fyra-debacle', 'veruberisering' (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en 'worstangst' (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).
Bij de verkiezing van het woord van het jaar gaat het Genootschap Onze Taal op zoek naar een uitdrukking die “het meest kenmerkend is voor het voorbije jaar''. De nominaties hoefden niet per se woorden te zijn die pas in 2015 zijn ontstaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.