Tienduizenden overbelaste mantelzorgers in Brabant, druk neemt toe door bezuinigingen

9 november 2015 om 00:31
nl
In Brabant lopen tienduizenden overbelaste mantelzorgers rond. Dat laten zorgorganisatie ZuidZorg en de GGzE weten aan Omroep Brabant. Mede door de bezuinigingen in de zorg neemt de druk op mantelzorgers steeds meer toe. De psychische klachten van mantelzorgers variëren van oververmoeidheid tot lusteloosheid en depressiviteit.
Geschreven door

Scheren, tandenpoetsen, wassen en aankleden. Al jaren is Ine van de Gevel zestien uur per dag, zeven dagen per week bezig met de zorg voor haar man Jan. Hij heeft alzheimer en kan zelfs de meest simpele dingen niet meer zelf doen.
Tienduizenden mensenDe situatie van het echtpaar Van de Gevel staat niet op zichzelf. "Alleen al in Eindhoven en Veldhoven zijn tussen de 5000 en de 5500 overbelaste mantelzorgers", vertelt Hubert Cornelis van ZuidZorg Extra. "In heel Brabant gaat het om tienduizenden mensen die het erg zwaar hebben vanwege de zorg voor een partner, ouder, broer of zus."
LEES OOK: Een dag uit het leven van een mantelzorger: 'Vreselijk om je man zo te zien aftakelen'
Luisterend oorDe druk op mantelzorgers neemt toe, mede vanwege de bezuinigingen in de zorg. Maar mensen in de omgeving van mantelzorgers kunnen wél iets doen om de druk op de schouders van deze mantelzorgers te verlichten. "Dat kan emotionele ondersteuning zijn, dat je een keer een luisterend oor biedt", licht Irene Helderman van de GGzE toe. "Maar ook dat je afleiding biedt, hem of haar een keer extra meeneemt."
Daarnaast is het volgens Helderman belangrijk om een mantelzorger niet te veroordelen. "Dus niet zeggen: 'ga toch eens iets voor jezelf doen'. Heb juist begrip voor hun lastige situatie."
Ontmoet- en groetpleinOp het zogeheten 'ontmoet- en groetplein' van ZuidZorg in Eindhoven kunnen mantelzorgers én zorgvragers even ontspannen. Ine en Jan van de Gevel komen hier wekelijks. Meneer Van de Gevel heeft het hier goed naar zijn zin, als hij met leeftijdsgenoten knutselt aan elektrische apparaten. En zijn vrouw heeft een paar zeldzame uurtjes voor zichzelf. Cornelis: "En dat is precies onze bedoeling."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.