'Fokkers golden retrievers moeten dna-test gebruiken'

8 november 2015 om 08:50
nl
Stichting Dier&Recht wil fokkers van golden retrievers, van wie een aanmerkelijk deel in Brabant zit, aanklagen. De organisatie vindt dat de fokkers te weinig doen om erfelijke aandoeningen bij de honden te voorkomen. Dit maakte Dier&Recht, dat zich juridisch inzet voor dierenwelzijn, zondagochtend bekend.
Geschreven door

De stichting baseert zich op een onderzoek uit 2009, waarbij 150 golden retrievers werden onderzocht. Van de honden hadden er 73 ichthyosis. Dat is een erfelijke huidaandoening die soms gepaard gaat met 'ondraaglijke jeuk'.
Volgens de stichting Dier&Recht moet de mate waarin deze en andere erfelijke huidaandoeningen bij golden retrievers voorkomen, worden ingedamd. Dit kan volgens de organisatie door van tevoren een dna-test bij de ouders van de honden af te nemen. Veel fokkers zouden het afnemen van die test echter weigeren om commerciële redenen.
LEES OOK: Verwaarloosde en ondervoede hondjes: dagelijkse gang van zaken in Brabant
Zaak om dna-test te laten afnemenDier&Recht wil de fokkers door middel van een rechtszaak dwingen deze dna-test af te nemen. De stichting baseert zich hierbij op het zogenoemde artikel 3.4, dat verbiedt een gezelschapsdier met erfelijke aandoening te fokken.  
Overigens is het nog niet zeker of de aanklacht er ook daadwerkelijk komt. De stichting Dier&Recht moet namelijk voldoende geld ophalen om de rechtszaak te kunnen bekostigen. De organisatie hoopt de benodigde 9000 euro via een crowdfundingsactie op te halen.
LEES OOK: 'Dit moet absoluut gestopt worden', actie tegen broodfokkers op 18 Septemberplein Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.