Video

'Dit is echt sport', glitterpakjes, strakke kapsels en batons op Brabants kampioenschap majorette

8 november 2015 om 17:06
nl
Glimmende jurkjes, strakke kapsels en een baton. Dat waren de basisonderdelen van de sporters die dit weekend meededen aan het Brabants kampioenschap majorette. In sporthal De Slagen in Waalwijk streden zij om de hoogste plekken en kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap.
Geschreven door

Het kampioenschap werd georganiseerd door de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. "Mensen kennen majorettes waarschijnlijk vooral van de harmonie of fanfare. Om bijvoorbeeld de aankomst van sinterklaas kleur te geven", vertelt Ingrid Diender. "Maar dit is echt sport."
"Het zit heel anders in elkaar", knikt Esmee de Mulder. "Wij lopen niet op straat met hoge laarsjes aan en hoedjes op. Wij staan in mooie pakjes in een sporthal moeilijke dingen te doen."
Uit de concentratie door batonDe deelnemers aan het Brabants kampioenschap majorette kiezen zelf hun muziek. Ze tonen hun routine, zoals de oefening heet, in pakjes die vergelijkbaar zijn met die van het kunstschaatsen. En het dansen wordt natuurlijk aangevuld met de techniek van de baton. "Als je de baton laat vallen, ben je net even uit je concentratie", vertelt De Mulder. "Dan moet je het toch weer oppakken. Dat kost strafpunten."
"De zeskoppige jury bekijkt hoe de muziek wordt uitgebeeld in de bewegingen", legt Diender uit. Het is dus een serieuze zaak. "Buiten de vloer zijn we allemaal vriendelijk voor elkaar", knikt De Mulder. "Maar op de vloer vechten we uit wie de beste is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.