Topcrimineel Cees H. waarschuwde Fred Teeven in gevangenis Vught voor aanslag en ontvoering

8 november 2015 om 18:42
nl
Topcrimineel Cees H. voerde twintig jaar geleden een vertrouwelijk gesprek met de toenmalige officier van justitie Fred Teeven in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Tijdens dat gesprek waarschuwde de beruchte drugshandelaar de officier van justitie voor een dreigende ontvoering en mogelijk zelfs een aanslag. Criminelen uit het kamp van Johan V., in het criminele circuit bekend als 'de Hakkelaar', zouden van plan zijn Teeven te ontvoeren.
Geschreven door

Dat meldt onderzoeksprogramma Brandpunt Reporter zondagavond in een reconstructie van de val van VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven. Cees H., inmiddels vrij man, zat in de beveiligde gevangenis in Vught onder streng toezicht een langjarige straf uit vanwege betrokkenheid bij grootschalige drugshandel.
Teeven werd na de waarschuwing van H. in de gevangenis in Vught twee-en-een-half jaar streng beveiligd op dringend verzoek van het Openbaar Ministerie.
MiljoenendealDe omstreden miljoenendeal met Cees H. leidde in maart tot het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Teeven had de deal destijds als officier van justitie gesloten. Vanwege afspraken was de hoogte van het bedrag geheim gehouden. Deze geheimhouding leidde tot forse kritiek vanuit de Tweede Kamer.
Cees H. betaalde destijds een boete van 750.000 gulden. Daar kreeg hij later vijf miljoen gulden voor terug, geld waarop het OM aanvankelijk beslag had gelegd. In Brandpunt blijkt dat de ambtelijke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie al veel eerder op de hoogte was van het feit dat Cees H.  destijds bijna vijf miljoen euro had teruggekregen van het OM.
RapportBegin december verschijnt het rapport van de commissie Oosting die op verzoek van premier Rutte een onderzoek heeft ingesteld naar de geruchtmakende Teevendeal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.