Dag van de waarheid: Komt Johan van Laarhoven eindelijk uit Thaise cel?

9 november 2015 om 10:38
nl
Blijft Tilburger Johan van Laarhoven in zijn Thaise cel of krijgt hij vrijspraak? Om drie uur dinsdagochtend (Nederlandse tijd) zal de rechter uitspraak doen in de zaak van de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company.
Geschreven door

Van Laarhoven zou in zijn tijd als eigenaar van The Grass Company geld hebben witgewassen. Volgens de Nederlandse justitie zou het gaan om een bedrag van twintig miljoen euro.
Verschrikkelijke omstandigheden in Thaise celDe Tilburger zit sinds juli 2014 vast in Thailand. Eerder schetste Van Laarhoven aan de hand van handgeschreven brieven de verschrikkelijke omstandigheden. Zo schreef hij dat hij zijn cel deelt met vijftig 'moordenaars en verkrachters'.
Eind vorig jaar zag hij nog hoe er iemand voor zijn ogen doodgeslagen werd. Er lag dagen een lijk voor zijn neus.
ZIE OOK: 'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van Bangkok
Zelf heeft Johan van Laarhoven altijd aangegeven dat hij onschuldig is. In een interview met Omroep Brabant gaf de Tilburger aan het schandalig te vinden dat hij juist in Thailand vastzit.
Van Laarhoven verhuisde in 2008 naar Thailand. Ook verkocht hij zijn aandelen in The Grass Company. Lichamelijk en geestelijk had het runnen van een coffeeshop zijn tol geëist.
WitwasonderzoekToch begon Nederland een witwasonderzoek naar hem. Om die reden moest Nederland de hulp inroepen van de Thaise justitie. Met dit verzoek, verzocht Nederland de Thaise overheid om inzicht te geven in verschillende bankrekeningen en bezittingen van Johan van Laarhoven.
Belastende brief richting ThailandMaar uit verklaringen van een Nederlandse justitieambtenaar tijdens de rechtszaak in Thailand, bleek dat er kort na dit rechtshulpverzoek ook een belastende brief naar de Thaise autoriteiten is gestuurd. Daarin stond de suggestie dat Thailand zelf een onderzoek moest starten. En daarom werd Van Laarhoven vastgezet.
[youtube:body:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q]
De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong, is woedend over het handelen van de Nederlandse justitie. Hij vindt dat justitie met deze ‘lullige brief’ de situatie onnodig heeft opgeklopt.
'Door blunder justitie vast'“Met de Nederlandse justitie hadden wij afgesproken dat als justitie vragen zou hebben aan Van Laarhoven, dat hij binnen vijf dagen in Nederland zou zijn. Een afspraak die justitie dus nooit nakwam”, aldus de advocaat.
Volgens Spong zit Van Laarhoven door een blunder van justitie vast in Thailand. "Mocht Van Laarhoven vrijkomen dan komt er een megaclaim", zo zei Spong al eerder tegen Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.