Video

'Juist méér salaris voor ziekenhuisdirecteuren', vindt baas Amphia Ziekenhuis

9 november 2015 om 13:55
nl
André Goedée wil dat bestuurders van ziekenhuizen meer mogen verdienen dan wettelijk toegestaan. Dat schrijft de voorzitter van de Raad van Toezicht van het Amphia Ziekenhuis in een brief aan zijn collega's. In de brief roept Goedée hen op om hierover samen bij de minister aan de bel te trekken.
Geschreven door

LEES OOK: Wat verdienden ziekenhuisbestuurders?
Volgens Goedée worden 'de complexiteit, zwaarte en verantwoordelijkheden' van het werk onderschat als de salarissen aan banden worden gelegd. Ook staat volgens hem de Wet Normering Topinkomens (WNT) het aannemen van goede mensen in de weg.
'Veel meer te verdienen in bedrijfsleven'"Het zal lastig worden om het huidige, prima functionerende bestuur bij elkaar te houden als ze zo’n fors deel van hun salaris moeten inleveren", vertelt Goedée aan Omroep Brabant. "In het bedrijfsleven kunnen ze veel meer verdienen. En het runnen van een groot ziekenhuis is wél een enorm belangrijke taak waarvoor we graag de beste mensen aannemen."
Joost Veldt van vakbond CNV wil per se vasthouden aan de WNT. "Dit is het verkeerde signaal op het verkeerde moment. Het is totaal tegenovergesteld aan de maatschappelijke trend", reageert Veldt. Wilma Peters van FNV is het daarmee eens: "In tijden van bezuinigingen is het wel heel erg wrang dat bestuurders zich op een standpunt gaan stellen dat zij niet onder de norm hoeven te vallen."
"Raden van Toezicht in ziekenhuizen vallen onder de publieke sector. Wat ons betreft is er geen enkele reden om een uitzondering te maken", laat de CNV-bestuurder weten.
'Salaris nóg een beetje omlaag'Een man die net het ziekenhuis in Breda uit loopt, deelt de mening van de vakbond. "Van mij mogen ze best iets minder gaan verdienen. 175.000 euro, het salaris van een minister, vind ik eigenlijk al best een flink inkomen." Een vrouw op weg naar een controle in het ziekenhuis vindt dat ook. "Iedereen moet inleveren, dus waarom de top niet? Van mij mag dat inkomen best nóg een beetje omlaag."
Om als toezichthouder garant te blijven staan voor kwaliteit in de Raad van Bestuur heeft Goedée de minister gevraagd voor de leden van de Raad van Bestuur bij ziekenhuizen een uitzondering te maken op de WNT. Deze wet kwam voort uit de bekende Balkenendenorm.
"Ik heb nog steeds geen antwoord gehad vanuit Den Haag," vertelt de voorzitter van de Raad van Toezicht, "maar ik begrijp dat ze daar ook andere dingen aan hun hoofd hebben. Er zal dus nog wel wat tijd overheen gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.