Bergse politiek wil zeggenschap over kerncentrale Doel

9 november 2015 om 13:12
nl
Een meerderheid van de raadsleden in Bergen op Zoom vindt dat de inwoners van die gemeente inspraak moeten krijgen over besluiten rond kerncentrale Doel 1 en 2 in België.
Geschreven door

Een meerderheid van de raad heeft daarover donderdag bij het behandelen van de begroting een motie ingediend. Die is ondertekend door de fracties van GBWP, VVD, D66 en GroenLinks. Zij reageren met het stuk op een wetsontwerp dat eerder dit jaar aangenomen is in België. Dat komt erop neer dat de levensduur van Doel 1 en 2 met tien jaar velengd wordt.
VerdragenDe opstellers van de Bergse motie constateren dat het besluit genomen is zonder grensoverschrijdende inspraakprocedure en rapportage over de milieu-effecten. En dat had volgens internationale verdragen, die ook door België ondertekend zijn, wel gemoeten, zo schrijft de politiek. Doel 1 en 2 zijn gebouwd volgens de inzichten en technologie van de jaren zeventig. En die zijn de afgelopen veertig jaar veranderd.
In de motie staat dat de inwoners van Bergen op Zoom alsnog inspraak moeten krijgen. Bovendien wil de politiek dat de motie gestuurd wordt naar alle gemeenten die net als Bergen op Zoom binnen een straal van dertig kilometer van Doel liggen. De motie moet ook naar de provincies Noord-Brabant en Zeeland en de bevoegde minister met de oproep om het verzoek tot inspraak te steunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.