Minder kans op stroomuitval deze winter voor Brabanders met Belgische aansluiting

9 november 2015 om 21:10
nl
Deze winter wordt er geen structureel stroomtekort verwacht in België. Voor honderden Brabanders met een Belgische stroomaansluiting lijkt het dus onwaarschijnlijker dat zij in de kou komen te zitten.
Geschreven door

Al sinds vorige winter kampt België met een stroomtekort. Defecten in de kerncentrales van Doel en Tihange dragen daar deels aan bij. Vorig jaar liet de Belgische regering een afschakelplan het leven zien. Alle stroomaansluitingen in België werden verdeeld over vijf categorieën. Bij dreigend stroomtekort zou de categorieën beurtelings worden afgesloten.
Belgische stroomLangs de Belgische grens wonen honderden Brabanders die om geografische of historische redenen op het Belgische net zijn aangesloten. Ook zij zouden in de kou komen te zitten bij Belgisch stroomtekort.
Vorig jaar kwam het niet zo ver. "Deze winter is de stroombevoorrading gegarandeerd", meldt een grote netbeheerder aan Omroep Brabant. "Mocht er toch behoefte zijn om één of meer zones af te schakelen, dan verwittigen we deze klanten persoonlijk."
LEES OOK: 'Stilleggen stroom grensbewoners is een ultiem redmiddel’
Het nieuwe afschakelplan dat Minister van Energie Marie-Christine Marghem dit najaar presenteerde, heeft acht categorieën in plaats van vijf. Daarmee moet de overlast beter worden gespreid. "Het afschakelplan wordt dit jaar een soort crisisplan dat klaarligt voor onverwachte situaties."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.