Zwaar ongeval bij Ecoson door niet goed doordachte voorbereiding, stelt Onderzoeksraad

10 november 2015 om 01:59
nl
Het zware ongeluk bij Ecoson in Son op 1 april vorig jaar is veroorzaakt door een niet goed doordachte voorbereiding. Door een te hoog oplopende druk in een navergister kwam het dak los en kon gedurende een periode van bijna veertien uur 36 ton biogas ontsnappen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Geschreven door

Niemand raakte gewond. Het incident is tot de publicatie van het onderzoeksrapport niet in de publiciteit geweest.
Productie van biogas bij EcosonBij Ecoson in Son wordt door vergisting van restproducten uit de landbouw en de voedingsindustrie biogas geproduceerd. Biogas is zeer licht ontvlambaar. Mensen kunnen bij blootstelling irritatie oplopen aan neus, keel en ogen. Het incident wordt op grond van Europese richtlijnen betiteld als een zwaar ongeval.
Volgens de Onderzoeksraad had het bedrijf geen goed beeld van de gasophoping in de navergister. Ook werd er geen rekening mee gehouden dat de druk op een bepaald moment te hoog zou worden en werd het niet als een probleem ervaren wanneer er biogas zou ontsnappen. De voorbereiding vond plaats op basis van globale aannames, zo staat ook in het onderzoeksrapport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.