Verbod op houden van nertsen toch geldig - Omroep Brabant

Verbod op houden van nertsen toch geldig

10 november 2015 om 11:47
nl
Het verbod in de wet op het houden en doden van nertsen is toch geldig. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.
Geschreven door

De rechtbank had eerder geoordeeld dat de wet ongeldig was. Nertsenhouders en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders hadden geprotesteerd. Ze maakten er onder meer bezwaar tegen dat zij moesten stoppen met hun winstgevende bedrijven, maar dat zij daarvoor geen schadevergoeding krijgen. Ze kregen daarin gelijk.
Dit vonnis is door de hogere rechters woensdag vernietigd. Volgens het gerechtshof is voldoende rekening gehouden met de belangen van de nertsenhouders, van wie er veel in Brabant zijn gevestigd.
Het verbod  gaat voor bestaande nertsenfokkers in 2024 in.Tijdens de overgangsperiode van 8 jaar kunnen de nertsenhouders hun onderneming voortzetten en winst maken. Daarmee kunnen ze zelf de gevolgen van de wet deels opvangen, zegt het gerechtshof.
Niet verwachtDe Nederlands Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) is geschrokken van de uitspraak. "Dit hadden we niet aan zien komen",  zegt NFE-voorzittter Wim Verhagen. De uitspraak van het hof staat lijnrecht tegenover een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank. Het gerechtshof gaat er veel te gemakkelijk vanuit dat de nertsenhouders de komende jaren voldoende winst zullen maken, zegt de NFE.
Er gaat volgens de nertsenhouders een precedentwerking uit van de uitspraak van het hof.  "Als je zo gemakkelijk zonder schadevergoeding een branche de nek kunt omdraaien, dan moeten ook andere landbouwsectoren in de toekomst vrezen voor hun voortbestaan." De NFE gaat in cassatie bij de Hoge Raad.
Uitspraak mooier dan verwachtBont voor Dieren is juist dolblij met het vonnis van het gerechtshof. "Het is nog mooier dan we hadden verwacht", zegt Nicole van Gemert. Ze is niet bang voor een gang naar de Hoge Raad, want de uitspraak van het hof is glashelder.
Volgens Bont voor Dieren hoeven we ons geen zorgen te maken over de financiële  toekomst van de branche. "De nertsenhouders zijn de miljonairs onder de boeren", zegt van Gemert.
Wim Verhagen van de NFE denkt daar anders over. In het programma Onder Ons zegt hij: "de sector heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd, dat geld verdienen we niet meer terug." Volgens de voorzitter is er vooral veel gedaan om het dierenwelzijn te verbeteren. "In landen als China en Rusland, die nu staan te springen om de productie over te gaan nemen, wordt niet zo goed met dieren omgegaan. De nertsen hoeven niet blij te zijn met de beslissing van de rechter."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.