'Gebed zonder eind': Tilburgse El-Feth Moskee wacht al 10 jaar op nieuwe locatie

10 november 2015 om 23:03
nl
De El-Feth Moskee in Tilburg wacht al bijna tien jaar op een nieuwe locatie. En omdat de rechter deze week een streep door de nieuwe bouwvergunning zette, lijkt dat nog langer te gaan duren. De moskee stond aan de Stedekestraat maar was niet brandveilig en daarom moet er een nieuw gebouw komen. Maar buurtbewoners zijn het, voornamelijk door de parkeeroverlast in de smalle straat, niet eens met de plannen en blijven maar procederen. Het lijkt een gebed zonder eind.
Geschreven door

Abdelkader Barkane, bestuurslid van de moskee, is woedend. "De rechter heeft al vijf keer een negatief oordeel uitgesproken. Deze keer was het omdat de gemeente niet aan kon tonen dat er genoeg vraag is naar de moskee. Dat is natuurlijk echt onzin."
'Waarom in deze straat?'Ook is er al jaren gedoe rondom de parkeerplekken, daar zouden er niet genoeg van zijn in de plannen. Een bewoonster van de Stedekestraat die haar hondjes uitlaat, vertelt: "Toen de moskee hier nog in de straat zat, parkeerden iedereen z'n auto overal, op de stoep, op de weg en op invalideplekken. En waarom moet die moskee in zo'n klein straatje komen? Er is plek zat in Tilburg."
Op dit moment zit de moskee op een tijdelijke locatie aan de Academielaan in Tilburg. Nou ja, tijdelijk, al acht jaar inmiddels. "Het is niet ons eigen plekje en we kunnen geen investeringen doen. We doen het noodzakelijke onderhoud en laatst hebben we het tapijt vervangen maar grote aanpassingen doen we niet. We willen zo snel mogelijk aan de bouw van de nieuwe moskee beginnen", zegt Barkane.
'Ik lig er wakker van'Barkane gelooft er heilig in dat de moskee er ondanks alles toch gaat komen. "Het is onze grond en daar mogen we gewoon een moskee op bouwen. Als deze plannen niet goedgekeurd worden, passen we ze gewoon aan." Barkane blijft zelf rustig onder de situatie. "Een echte moslim kan omgaan met tegenslagen", legt hij uit.
Toch is Barkane er niet al te gerust op. "Maar ik lig wel wakker van al die oudere mensen die voor ze sterven nog willen bidden in de nieuwe moskee. Ze hebben veel geld gedoneerd en gaan het eindresultaat waarschijnlijk niet meer zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.